изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-08 @ 05:36 EEST
В ПЕТЪК ПОДПИСВАТ ТРЕТИЯ ПОРЕД ДОГОВОР ЗА БОЛНИЧНО ПАРТНЬОРСТВО “ШАФХАУЗЕН-ДОБРИЧ”    
ЗдравеНа работно посещение в Добрич през тази седмица е д-р Андре Гредел, ръководител и основател на болничното партньорство “Шафхаузен-Добрич”. Придружава го швейцарският хирург проф. Нуот Ганцони, активен участник в сътрудничеството и дългогодишен ръководител на хирургичната клиника в Кантоналната болница.

Акцент в  работната програма на гостите е подписването на третия поред съвместен Договор за партньорство Шафхаузен – Добрич ( 2006 – 2010 г.) между Дружеството за болнично партньорство в Шафхаузен и МБАЛ-Добрич-АД,  с гарант Община Добрич. Събитието ще се състои в петък, 3 ноември 2006 г. от 9.30 ч. в Общината. Този уникален по своята същност документ, който няма аналог в двустранното сътрудничество между България и Швейцария в сферата на здравеопазването, ще  подпишат д-р Андре Гредел, изпълнителният директор на МБАЛ-Добрич-АД д-р Жанина Калинкова и кметът на Добрич Детелина Николова. След последващото му подписване в Швейцария от президента на частното партньорско дружество д.и.н. Ервин Байелер, договорът ще бъде представен на официалните институции в двете страни.

 

Болничното партньорство “Шафхаузен-Добрич”, възникнало по инициатива на на почетния гражданин на Добрич д-р Андре Гредел, има 15-годишна история. Първият съвместен договор  е подписан през 1998 г. В началото през най-трудните години на икономическия преход у нас помощта от Дружеството и Кантоналната болница в Шафхаузен е предимно материална, в много случаи - спасителна за най-голямото здравно заведение в областта и неговите пациенти. Тя се изразява в изпращаните периодично хуманитарни транспорти с лекарства, консумативи, медицинска техника, болнично оборудване и професионална литература. Вторият договор за партньорство обхваща 2002-2006 г., като в него все повече се говори за съвместни проекти за развитие и Ноу-хау трансфер на водещи медицински техники и методики чрез обучение на наши медици от швейцарски експерти и тясно взаимодействие в основните болнични звена.В договора, който бе обсъден и подготвен съвместно от д-р Гредел и д-р Калинкова по време на визитата, се определят новите приоритети на партньорството през следващите 4 години, сред които водещо място заема по-нататъшната квалификация и специализация на болничния персонал,  подкрепата от швейцарските партньори на досегашните успешни проекти за развитие, поддръжката и обновяването на медицинската техника и инструментариум, без което прилагането на модерните методи на лечение е немислима.

Основен принцип на сътрудничеството, залегнал като основа и на трите договора, е взаимното доверие между партньорите, прераснало в трайно, безкористно приятелство без граници във времето. Българските и швейцарските медици са  все повече равностойни участници в него, пример за което са осъществените  над 30  проекта за развитие и пилотното  участие на добричката болница в мащабни българо-швейцарски програми през последните години в МБАЛ-Добрич-АД”: “Централна стерилизационна”, “Болнична хигиена”, “Чиста вода” на  концерна “Георг Фишер”, модернизираното  Отделение за анестезия и интензивно лечение,  в хирургията, урологията, ортопедията, гинекологията, рехабилитацията,родилната помощ и неонатологията...Реализирани и превърнати в рутинна практика са над 30 съвместни проекта на развитие във всички области на медицината. Около 150 специалисти от МБАЛ-Добрич-АД  имаха шанса да се обучават и специализират в Кантоналната болница в Шафхаузен и други клиники в страната, известна с най-висок медицински стандарт. Над 200 лекари  и други специалисти  от Швейцария работиха заедно с колегите си в добричката болница по време на своите посещения в България. Десетки наши пациенти с тежки диагнози,  много от които деца, бяха консултирани от тях и лекувани в Швейцария по програмата на партньорството.

От 1994 г. болничното партньорство “Шафхаузен-Добрич” е признато от СЗО за модел на сътрудничество между Източна и Западна Европа. За своята инициатива и всеотдайна работа като основател и ръководител на партньорството през 2001 г. д-р Андре Гредел бе удостоен от президента на РБългария с Орден “Мадарски конник”-І степен.

 

 

Елена БЪЧВАРОВА, ръководител

на Работната група на Дружество “Шафхаузен-Добрич”

 

.

 


Сходни връзки

В ПЕТЪК ПОДПИСВАТ ТРЕТИЯ ПОРЕД ДОГОВОР ЗА БОЛНИЧНО ПАРТНЬОРСТВО “ШАФХАУЗЕН-ДОБРИЧ” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди