изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 09:49 EEST
Депутатите запазиха семейните си дипломатически привилегии    
Парламент

Депутатите отхвърлиха законопроекта на МС, с който се предлагаше отнемането на дипломатическите паспорти на членовете на семействата на народните представители. С 44 гласа “против” и 69 “въздържали се” парламентът реши да запази тази своя привилегия.



Неудобно е дипломатически паспорти да се използват за бизнес пътувания, обяви в парламентът зам.-правосъдният министър Ана Караиванова, която представи на първо четене промените в Закона за българските документи за самоличност.

Тя обясни, че според проучване на Министерство на правосъдието дипломатически документи на съпрузи на народни представители се издават само в Германия и Португалия.

Основания за предложените поправки давал и фактът, че тези граждани не изпълняват служебни задължения с представителни функции.

Това предложение трябва да идва от Народното събрание, а не от Министерски съвет. Не е негова работа да казва на Народното събрание какво да прави със собствените си привилегии, възпротиви се депутатът от ОДС Елеонора Николова.

По думите й нито мъжът й, нито синът й имат дипломатически паспорти.

Не съм се възползвала от тази привилегия, но въпросът е принципен. Народното събрание е върховен орган, каза още Николова.

Тя бе подкрепена от колегата й от ДПС Христо Бисеров, според когото законопроектът бил заразен с известна доза популизъм.

Председателят на правната комисия към парламента Янаки Стоилов подкрепи законопроекта на МС като допълни, че членове на депутатски семейства нямат никакви представителни функции, а наличието на дипломатически паспорт създава благоприятен режим при пътуване зад граница.

Притежаването на тези паспорти не е за ВИП-овете на летищата, тъй като те се заплащат, коментира Стоилов.

Трифон Митев от левицата подкрепи законопроекта и предложи членовете на Светия синод на Българската православна църква също да имат право на дипломатически паспорти.

Парламентът отхвърли и предложението на МС членовете на ВСС да имат право на дипломатически паспорти. Като мотив се посочваше тяхната международна дейност, особено при процеса на евроинтеграция. Друг мотив бе, че ВСС е ”върховен кадрови орган” в съдебната власт и е редно неговите членове да разполагат със същите право, с които разполагат председателите на ВКС, ВАС, главния прокурор и ръководителя на Националната следствена служба, които имат дипломатически паспорти.

http://mediapool.bg


 


Сходни връзки

Депутатите запазиха семейните си дипломатически привилегии | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди