изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 19:29 EEST
ПРЕДСТАВЯТ ИСТОРИЧЕСКИ РЕЛИКВИ, РЕСТАВРИРАНИ ПО ШВЕЙЦАРСКИ ПРОЕКТ    
КултураВ Деня на българските будители Регионалният исторически музей в Добрич широко отвори врати на своята зала "Възраждане" /която се намира в сградата на Художествената галерия/ за първите посетители на новоизложените исторически реликви от фонда на музея (икони, църковни тавански розети, ерусалимии).

Те са реставрирани през 2005 година по проект, финансиран от правителството на Конфедерация Швейцария чрез посолството на Швейцария в България, съобщиха от музея. С подкрепата си за този проект швейцарското посолство в лицето на тогавашния посланик Негово превъзходителство Рудолф Кноблаух е показал дълбоко разбиране и подчертан интерес към българското изобразително изкуство от епохата на Възраждането. Реставрацията на ценните реликви е извършена за шест месеца от колектив художник-реставратори от Националния музей за българско изобразително изкуство и от Националния институт за паметници на културата.
Реализацията на проекта е дала възможност тези ценни реликви, които повече от 100 години са тънели в забвение и не са излагани никъде, да бъдат представени пред широка публика. От музея смятат, че по този начин са се разширили възможностите за популяризиране на региона ни като туристическа дестинация. За пореден път се отправя и благодарност към правителството на Конфедерация Швейцария и нейното посолството в България за проявения дарителски жест.
 


Сходни връзки

ПРЕДСТАВЯТ ИСТОРИЧЕСКИ РЕЛИКВИ, РЕСТАВРИРАНИ ПО ШВЕЙЦАРСКИ ПРОЕКТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди