изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 18:30 EEST
ДОМЪТ "ПЕТКО СТАЙНОВ" ОТ КАЗАНЛЪК ГОСТУВА В ДОБРИЧ    
КултураМузеят разполага с експозиция, музикален салон и електронен архив за композитора. В дом-паметника "Йордан Йовков" в Добрич бе подредена изложба, представящи моменти от експозицията в Казанлък. Домът "Петко Стайнов" гостува в нашия град със симфоничната поема "Легенда".
Повече за сбирката и създаването на дома сподели пред НДТ неговият уредник Иво Христов

- Разкажете ни повече за дома "Петко Стайнов" в Казанлък. Кога е създаден той и какво представлява музейната експозиция?
- Домът в родния град на големия български композитор академик Петко Стайнов беше открит преди четири години. Главната заслуга, за да го има, е на арх. Стефан Стайнов - син на композитора, който е и председател на фондация "Петко Стайнов". Тя стопанисва и се грижи за самия дом - става въпрос за ток, вода, телефони, данъци, застраховки и др. Изобщо цялата дейност по издръжката на дома е поета от частната фондация. Не знам дали има такъв аналог в България. Може би, има, на мен не ми е известно.
Този музей беше създаден не просто заради самата идея, а заради културната общественост, за самия град, а защо не и за културни деятели от цялата страна.
- Какво точно включва самата експозиция?
- Музейната експозиция е разгърната от рождението на композитора, минава през детските му години, ослепяването му, обучението в училище за слепи в София, след това, когато отива в музикалната академия в Дрезден, неговото завършване и дипломиране. Впоследствие той се жени за Стефанка Мандаджиева, която е негов най-верен помощник в писането на ноти, в четенето на книги. На практика той с нея прочита цялата световна и българска класика. Експозицията проследява музикално му творчество в двата жанра - симфоничен и хоров. Това са балади, песни на фолклорна основа и т.н.
- А какво представлява музикалният салон?
- В него е разположено пианото на композитора, което има много интересна история. Купувано е в началото на 20-те години на миналия век. Марката му е "Антон Петров", и изключителен, прекрасен звук. Пианото се поддържа в прекрасна форма - с акордирането, с постоянната температура, която се поддържа в музикалния салон и т.н. Там всъщност се изнасят едни хубави концерти. Музикалният салон е с капацитет 30 души, като, разгърнат във вътрешния вестибюл, може да побере около 40-50 души. Те имат възможността да слушат и да се наслаждават на стойностната класическа музика.
Самата къща има една характерна особеност - тя е с прекрасна акустика. Където и да се намира човек в нея, може да чува музиката по един и същ начин.
- Радвате ли се на много посетители. Може ли да се каже, че домът вече има популярност, въпреки че е създаден преди четири години?
- Домът тепърва набира инерция от рода на посещаемост и т.н. Можем да кажем, че има посетители. Искам да отбележа обаче, че едно от нещата, които съм успял като уредник да постигна е това, че около дома вече има една група от приятели. Това е много важно за такъв културен институт - да има кръг от приятели, съмишленици. Защото без едно такова духовно ядро, хора, които са в сферата на културата и са съпричастни към цялата тази мисия на дома. И винаги, когато се правят музикални спектакли или нещо друго, те се отзовават и са едни сред първите. Така че, това е едно от първите неща, които съм постигнал като уредник. Оттам вече тръгва всичко друго.

Разговаря Велина ВЛАЙКОВА

 


Сходни връзки

ДОМЪТ "ПЕТКО СТАЙНОВ" ОТ КАЗАНЛЪК ГОСТУВА В ДОБРИЧ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ДОМЪТ "ПЕТКО СТАЙНОВ" ОТ КАЗАНЛЪК ГОСТУВА В ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2006-11-04 @ 10:35 EET
Краевед,който пише историята на Добрич и Добруджа според собствените си партийни пристрастия.Жалко,че добруджанци не го четат,за да проумеят ,че той не описва реално станалите събития и  хората,допринесли за  това.Жалко и срамно е ,че съветниците и кмета по което време е станал избора му за  почетен гражданин са си затворили очите пред истината,срамно е за всички нас,че сме допуснали това да се случи ... без да се замислим какъв пример даваме на нашите деца и внуци...

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди