изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 12:53 EEST
РУМЪНИЯ АПЛОДИРА ДОБРИЧКАТА "МИСТИКА"    
КултураНа 4 и 5 ноември - по покана на кмета на община Черна вода в Румъния Георге Ханса, дамска формация "Мистика" от Добрич взе участие в 25-ото издание на Международния фестивал за хорова музика "Йоан Д. Киреску".

Фестивалът се е провел в два дни, като в първия е представена светска музика, а във втория - православна църковно-религиозна. "Мистика" е участвала при светските изпълнения, като в програмата си е включила българска и религиозна музика. Макар и без конкурсен характер, изпълненията на участниците в международната проява са били оценявани от жури. В състава му са били включени известни румънски композитори - Ирина Одаджеску - секретар на Съюза на румънските композитори, професор по музика в университет в Букурещ, екс вицепрезидент на румънската Национална хорова асоциация, Николае Джорджеску - член на Румънския съюз на композиторите и музикантите, Василе Тимиш - композитор и др. Специално приветствие към участниците е отправил архиепископът на Томис. Изпълненията на "Мистика" са впечатлили много силно както жури и публика, така и архиепископа, който настоял формацията да се представи с религиозна музика на следващия ден, след литургията в православен храм в Черна вода.
Всички участници във фестивала "Йоан Д. Киреску" са били поканени от общината в румънския град. Другото чуждестранно присъствие е било на Смесен хор с диригент Евкимиодис Никос от Търнавос, област Лариса в Гърция.
Фестивалът премина при изключително добра организация, разказаха за НДТ от "Мистика". Вечерта след първия ден организаторите са събрали всички участници във Вечер на приятелството, където е имало много приятни изненади от техния детски фолклорен танцов ансамбъл. Домакините бяха много гостоприемни, сърдечни, Петре Дан от Дома на културата изрази радостта си, че България и Румъния ще влезем ръка за ръка в Европейския съюз, споделиха още дамите от "Мистика". Те разказаха още, че град Черна вода е с население от 35 00 души, в града има 12 действащи църкви. Там се намира и АЕЦ, която е спонсорирала фестивала. 
На 24 и 25 ноември Смесеният хор на румънския град Черна вода ще гостува на "Мистика" и добричката публика ще може да чуе неговите изпълнения. Дамската формация благодари на община Добрич за оказаното съдействие за реализирането на участието й във фестивала в румънския град. НДТ

 


Сходни връзки

РУМЪНИЯ АПЛОДИРА ДОБРИЧКАТА "МИСТИКА" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди