изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:23 EEST
Ройтерс: “Газпром” и България не намират общ език    
НовиниСофия/Москва. “Газпром”, който планира до края на годината да договори с България за промяната на условията към неизгодния за компанията договор за доставка и транзит на природен газ, е обезпокоен от забавянето от страна на българското правителство в преговорите с компанията, съобщава агенция Ройтерс, позовавайки се на неназован източник от компанията “Газекспорт”, участвал в поредния кръг от преговорите.


Експерти смятат, че “Газпром” може да затегне позицията си, използвайки в качеството на “коз” преговорите които води за увеличаване на доставките на газ през съседните на Русия страни, както и негативните последствия за българската икономика, въпреки че в дадената ситуация не могат да бъдат предприети никакви реални мерки, коментира Ройтерс.
Сключеният преди няколко години договор, който е в сила до 2010 г. предвижда доставката на около 3 млрд куб. м. газ годишно за България и транзита на други 17 млрд. куб. м. газ за страните от Южна Европа (Гърция, Италия, Македония). Голяма част от доставките на газ за България се заплащат въз основа на цената за транзит – 83 долара за 1 000 куб. м. газ, което е около три пъти по-ниско от цената на газа на европейския пазар.
“Надявам се, че в близко време ще можем да вземем решение, което ще бъде съобразено с настоящата ситуация и договорът за транзит, както и перспективите за транзит на газ след 2010 г.”, заявява от своя страна вицепрезидентът на “Газпром” Александър Медведев на пресконференция във вторник.
“Газпром”, който след рязкото увеличаване на цените на газа през последните втвърди позицията си по отношение на редица слючени по-рано договори за транзит и доставка на газ, настоява тези споразумения да бъдат преразгледани, въпреки (е от формална гледна точка България може да получава газ на преференциални цени до 2010 г., коментира още агенцията.
“Това довежда до необосновано разпределение на печалбата в полза на българската страна и значителни загуби за “Газпром”, заявява източникът на Ройтерс, отказвайки да назове точни цифри.  http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Ройтерс: “Газпром” и България не намират общ език | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.50 секунди