изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 03:21 EEST
ДОБРИЧ И КОНСТАНЦА ЩЕ РАЗРАБОТВАТ СЪВМЕСТНО ПРОЕКТИ ЗА ТРАНСГРАНИЧНО СЪТРУДНИЧЕСТВО    
НовиниВчера деветчленна делегация от община Констанца гостува в Добрич. Повод за визитата бе работна среща между представителите на румънската община и община Добрич за обсъждане на проектни идеи за кандидатстване съвместно по програми за трансгранично сътрудничество. На срещата бяха поканени и присъстваха и представители на различни неправителствени организации.

По време на срещата двете страни представиха своите идеи за съвместни проекти. Предложенията на представителите на румънците бяха насочени основно към повишаване и усъвършенстване на административния капацитет на двете общини, след което да бъдат включени постепенно неправителствените организации и бизнеса. Експертите от отдела по "Евроинтеграция" на северната ни съседка предложиха да бъде създадена съвместна работна група от по 7 души от всяка община, която да подготви съвместния проект за кандидатстване. Колегите на добричките общинари предлагат точно това да е групата, която да идентифицира общите проблеми на двете общини и да синтезира проектните идеи. Като второто важно представителите от Констанца определиха обучението на групата за правилата по усвояване на средства от структурните фондове. Като трета стъпка бе предложено да се организират информационни кампании от двете страни.
 Румънските гости споделиха идеи и за предварителни проекти с участието на НПО, които да включват създаване на "Регионален форум на младите хора" с участието на младежки неправителствени организации от Добрич и Констанца. Целта е да създаде устойчив модел за развитие на младите хора. В този модул румънските експерти предлагат съвместно участие в екопроект по проблемите на околната среда и управлението на отпадъците. Ще се акцентира на информационни и образователни програми в училищата. Последният модул бе насочен към бизнеса. Евроекспертите от Румъния предлагат създаване на бизнес - инкубатор в подкрепа на бизнеса. Инкубаторът трябва да акумулира идеи за развитието на малки и средни предприятия. Община Добрич от своя страна представи своите идеи за кандидатстване на Програмата за трансгранично сътрудничество. В сферата на икономическото сътрудничество общинските идеи са насочени към разработване на дългосрочна програма за трансгранична дейност в подкрепа на бизнеса. Очакваният резултат от тази програма е разработване на обща политика за развитие на малките и средни предприятия. Като конкретно предложение бе посочено подкрепа на занаятчийството чрез създаване на местен пазар и популяризиране на занаятите. Второто предложение на Общината е свързано с разработване на екопроект за опазване на околната среда и управление на отпадъците. Третата проектна идея е в сферата на туризма. Общинските евроексперти предлагат на своите партньори да бъдат създадени възможности за обучение на туристически персонал в Община Констанца. На последно място Община Добрич предложи културен обмен като шанс и възможност за сближаване на местните общности. На интернет - страницата на Общината ще бъде открита нова рубрика "Трансгранично сътрудничество" в помощ на всички партньори.
 


Сходни връзки

ДОБРИЧ И КОНСТАНЦА ЩЕ РАЗРАБОТВАТ СЪВМЕСТНО ПРОЕКТИ ЗА ТРАНСГРАНИЧНО СЪТРУДНИЧЕСТВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди