изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 15:35 EEST
САТЕЛИТНИ ПРЕДАВАТЕЛИ ЩЕ ЧЕРТАЯТ МИГРАЦИЯТА НА ЧЕРВЕНОГУШАТА ГЪСКА    
Екология Орнитолози от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) ще проследяват миграцията на червеногушата гъска чрез сателитни предаватели. Това съобщи регионалният представител на дружеството във Варна Ивайло Иванов.

         Акцията по проследяването на пътя на този рядък вид гъски ще се извърши през февруари чрез 5 миниатюрни сателитни предавателя, обясни орнитологът. Устройствата ще се закрепват като раничка върху птиците, сигналите ще се изпращат до спътников сателит и ще улавят от специални устройства. Този начин на проследяване, според Ивайло Иванов, е по-ефективен от използваните досега радиопредаватели, закрепвани върху гъските, извършва се автоматично и изисква участието на по-малко специалисти.

    Минипредавателите ще бъдат доставени от Тръста за водни птици и влажни зони в Шотландия, където се използват успешно втора година. Там те се монтирали на белобузите гъски, които имат сходен начин на живот със застрашения от изчезване вид червеногуша гъска, каза още Ивайло Иванов.

    По данни на БДЗП през миналата зима  Дуранкулашкото и Шабленското езеро са били обитавани от 35 000 червеногуши гъски. От 8 години, когато са били преброени 70 000 екземпляра, броят им непрекъснато намалява.

  Димитър АПОСТОЛОВ

 


Сходни връзки

САТЕЛИТНИ ПРЕДАВАТЕЛИ ЩЕ ЧЕРТАЯТ МИГРАЦИЯТА НА ЧЕРВЕНОГУШАТА ГЪСКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.25 секунди