изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 08:50 EEST
ЕДНО ДУХОВНО ПЪТУВАНЕ...    
КултураВсяка година  през месец ноември добруджанци празнуват годишнините от рождението на "техния"  писател - Йордан Йовков. И тази година, когато се навършват 126 години от рождението на белетриста, традицията не е нарушена. За първи път обаче членовете на добричкия клон на Съюза на учените в България решиха да тръгнат по добруджанските следи на писателя.

Още през месец май разговорът за творчеството на Йовков в Дом-паметника събуди идеята за едно пътуване по "Йовковите" места в Добруджа.  По-късно идеята бе доразвита чрез желанието да се посети и родното място на Дора Габе - с. Дъбовик, Генералтошевско. Благодарение на инициативността на председателя на Съюза на учените в Добрич - ст. н. с. д-р Иван Киряков, и на изключителното съдействие на директора на Добруджански земеделски институт в Генерал Тошево - ст. н. с. д-р Петър Петров, тази духовна експедиция бе реализирана на 11 ноември, по време на т. нар. Йовкови дни.

         Първата спирка бе с. Красен, Генералтошевско, където младият Йордан Йовков учителства няколко години преди Балканската война и където създава едни от най-ранните си творби - в стихове и проза. Години по-късно писателят продължава да се връща в спомените си към хората и местата, които са му най-скъпи на сърцето. Затова ги претворява в много от своите произведения. Неслучайно наричат Добруджа негов втори роден дом. А село Красен е едно особено митично пространство, населено със сенките на Йовковите герои. Там сякаш времената съсъществуват, а местата и хората не са това, което изглеждат, че са.

         Заслуга за особеното мистично излъчване на Красен имат също кметът Тошко Тачев и читалищният секретар на селото, които въпреки трудностите успяват да съхранят материалните  и духовните свидетелства от онова време. Водени именно от тези двама души, учените от Добрич пристъпиха прага на старата прогимназия, в която Йовков е пръв директор от 1909 до 1912 г., разгледаха обновената музейна сбирка, потърсиха с очи пишещия нещо в тефтерчето си писател в реставрираната Филипова кръчма, опитаха се да дочуят стъпките му в църковната тишина на храма "Св. Николай". Те отнесоха със себе си не само много снимки, но и неизличими впечатления: мнозина искаха да попитат нещо, а други да споделят чутото или прочетеното. Милите домакини бяха ненатрапчивият посредник при това духовно общуване.

         Не по-малко вълнуващо бе и  пътуването из родното място на Дора Габе. Сред пъстроцветни димитровчета, в двора на вече преименуваното читалище "Дора Габе" в с. Дъбовик ни очакваше кметът на селото Стоянка Първева. Действително тя има извоювано право да говори за поетесата и да разказва за нейното родно място не защото е кмет на Дъбовик, а защото е инициатор за създаване на първата в страната музейна сбирка, посветена на Дора Габе, която среща посетителя с книги, ръкописи, кореспонденция, лични вещи и снимки на поетесата. Тук членовете на Съюза на учените в Добрич разгледаха и Етнографската къща, където с хляб, сол, червено вино, усмивки и песни ги посрещнаха "момичетата" от местната група за автентичен фолклор "Извор". Такъв беше приятният завършек на една полезна експедиция. Слънчевият есенен ден добави свой колорит и очарование към това духовно пътуване.

Кремена МИТЕВА

 

 

 


Сходни връзки

ЕДНО ДУХОВНО ПЪТУВАНЕ... | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди