изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 02:24 EEST
Апелативният съд в Пловдив е потвърдил отказа за регистрация на сдружението на Мендерес Кунгюн    
ПолитикаПловдив. Пловдивският апелативен съд е потвърдил решението на Пловдивския окръжен съд, с което е отказана регистрация на сдружението на Мендерес Кунгюн - "Национално турско обединение". Това съобщиха за Агенция “Фокус” от Съдебна палата - Пловдив.


Агенция “Фокус” припомня:

Сдружението "Национално турско обединение" на Мендерес Кунгюн

Сдружението "Национално турско обединение" на Мендерес Кунгюн получи отказ за регистрация от страна на Пловдивския окръжен съд на 19 юни 2006 г. Според мотивите към съдебното решение, част от заявените за вписване и приети от Учредителното събрание цели на сдружението имат политическа насоченост. Става въпрос основно за “развитие на политическия плурализъм с цел демократизиране и демонополизиране на турската общност”. Съгласно чл. 12 ал. 2 от Конституцията на Република България, сдруженията на гражданите не могат да си поставят политически цели и да извършват политическа дейност, присъщи само на политическите партии.
Съдът е приел, че тъй като част от целите на сдружението имат политически характер, регистрацията му като сдружение с нестопанска цел е невъзможна. С подобни цели трябва да се претендира регистрация по Закона за политическите партии, като друг е компетентният съд, който следва да преценява съответствието на Устава и поставените цели с изискванията на Конституцията на Република България.
Заявлението за регистрация на сдружението е постъпило в съда на 12 юни. Според представения Устав, приет на Учредително събрание от 21 май 2006 г., състояло на връх Бузлуджа, сред основните цели на сдружението са: развитие и утвърждаване на гражданското общество сред турско-мюсюлманската общност; защита на индивидуалните човешки права и тези на турската общност; противодействие чрез мирни средства на агресивните прояви на етнонационалистическите формации и национал-шовинистичната и расистка пропаганда срещу турско-мюсюлманската общност, както и развитие на политическия плурализъм с цел демократизиране и демонополизиране на турската общност. Като органи на управлението са посочени Общо събрание и Управителен съвет, с председател Мендерес Мехмед Кунгюн.

***
На 19 февруари 2006 г. в декларация до парламента и посланиците на всички европейски държави у нас сдружението "Миллет Тракия" и Националната асоциация на малцинствата поискват регламентиране чрез нарочен запис в конституцията на турско национално малцинство в България. Авторът на декларацията Мендерес Кунгюн заявява, че в България има етническа криза, а ДПС е "туморно образувание в политическата система, което трябва да бъде отстранено хирургически преди влизането ни в ЕС". Някои от основните искания в декларацията са турският език да стане втори официален език в държавата, правителството публично да декларира, че българските граждани имат право на свободно народностно самоопределение, статутът на политическите права и задълженията на малцинствата да се уредят със специален закон за малцинствата, да отпадне конституционната забрана за учредяване на етнически партии, да се открие Държавен турски университет с цел закрилата на езиковото и културното наследство на турското малцинство и изучаването на турски език да стане задължително за всички български граждани, които се самоопределят като турци.
Скоро след обявяване на подписката ВМРО сезира прокуратурата за това и прокурорът Димитър Димитров образува преписка по този сигнал.
В началото на май тази година Мендерес Кунгюн обявява, че в края на месеца в Пловдив ще бъде създадена нова организация на турското малцинство, която няма да има нищо общо нито с Движението за права и свободи, нито с добилата лоша слава националистическа партия на Адем Кенан “Турска демократична партия”. Учредители на новото политическо сдружение са Мендерес Кунгюн и още 50 души. Г-н Кунгюн е бивш активист на СДС и на НДПС. Новото турско обединение има за цел да защитава интересите на малцинствата и да се бори за тяхната интеграция в обществото. Според инициаторите организацията "стъпва" изцяло върху Европейската конвенция за малцинствата.
На 18 май 2006 г. областният организатор на ВМРО - Пловдив Георги Шопов изпраща сигнал до Главния прокурор на Република България, Районна прокуратура Пловдив, началника на РДВР - Пловдив и кметът на район "Централен", за опитите на Мендерес Кунгюн да учреди на 21 май, от 12 часа, в зала "Пълдин" на хотел "Тримонциум", национална организация на турското малцинство в България. Протестът е срещу опита за създаване на организация на етнически признак, което води до подклаждане на етническа и религиозна омраза. Пред репортер на Агенция “Фокус” Георги Шопов коментира, че това не са първите сигнали, които подава ВМРО, във връзка с дейността на Кунгюн. “Колегите от Казанлък, Стара Загора, Пазарджик преди време също алармираха обществеността и прокуратурата. Част от ръководството на ВМРО се срещна с главния прокурор Борис Велчев. Той е казал, че не толерира подобни прояви и те ще бъдат следени.”
На 20 май ръководството на хотел “Тримонциум” обявява, че няма да разреши учредителното събрание да се проведе в хотела.
На 21 май 2006 г. хора на “Атака” и около 60 души от младежката организация на ВМРО се събират пред хотела и дори влизат в самата зала, където се очакват участниците в срещата. Според Павел Шопов от “Атака” въпросното обединение не би трябвало да съществува като политически субект, защото става въпрос за нарушаване на Конституцията на България и за криминални деяния.
Мендерес Кунгюн и неговите съмишленици учредяват “Национално турско обединение” в същия ден, но на връх Бузлуджа. Впоследствие Кунгюн казва, че ще търси съдебна отговорност от ВМРО, “Атака”, хотел “Тримонциум” и осъществилите “политически натиск над хотела”, за да не разреши провеждането на учредителното събрание в сградата на хотела.
 


Сходни връзки

Апелативният съд в Пловдив е потвърдил отказа за регистрация на сдружението на Мендерес Кунгюн | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди