изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:54 EEST
И В ДОБРИЧ ЗАПОЧНА ДАРИТЕЛСКАТА КАМПАНИЯ "КНИГИ НА МОЕТО ДЕТСТВО"    
НовиниВ Добрич стартира втората национална дарителска кампания "Книги на моето детство", организирана от Българският Червен кръст (БЧК) и Coca-Cola.

Тя има за цел да насърчава интереса на децата и подрастващите към книгите и да развива читателската им култура. Тази година кампанията се организира под патронажа на министър Даниел Вълчев и с подкрепата на Министерство на образованието и науката.

В дните до 31 декември нови книги ще се приемат в регионалните центрове на БЧК в цялата страна, в регионалните библиотеки и в големи търговски обекти. Кампанията ще обхване 28-те областни центъра в страната.

Дарените нови книги ще бъдат предоставени на нуждаещи се обществени библиотеки и училища в цялата страна, избрани от БЧК и Съюза на библиотечните и информационни работници. Всички дарители в кампанията ще получат гривни "Аз дарих книга!" и разделител за книга от доброволците на БЧК.

"Българският Червен кръст продължава националната дарителска кампания "Книги на моето детство" с изключителна загриженост и любов към децата на България. Всички областни структури на организацията ще се включат в кампанията, за да могат събраните книги да достигнат до децата във всички краища на страната.

В рамките на кампанията ще се проведат дейности организирани от БМЧК, съвместно със СОУ "П. Р. Славейков". Два училищни клуба ще представят и раздадат книжни на второкласници. По идея на доброволци от тамошния Младежки червен кръст, в училище "Н. Вапцаров" в Генерал Тошево, ще се организира конкурс под наслов "Моя любима приказка".

На пресконференция в БЧК Добрич съобщиха, че събраните книги тази година ще бъдат дарени на Детския център за социална интеграция, Дом за деца лишени от родителски грижи "Дъга", Помощното училище в Кранево, Основното училище и Читалището в село Владимирово.

По време на кампанията миналата година в Добрич са били дарени 598 книги от 109 души. От тях 460 са нови, а 138 стари. По-голямата част от книгите били приказки. "Надяваме се, че тази година година да съберем повече книги, за да бъдем полезни на максимално повече деца", съобщиха от БМЧК. По време на кампанията ще бъдат открити два пункта за събиране - в БЧК и в Библиотека "Дора Габе". Всеки дарител ще бъде записван в специален дневник, който ще бъде достъпен до всички граждани. Освен чрез медиите, кампанията ще бъде популяризирана на среща на библиотекарите от всички общини.

Организаторите на кампания "Книги на моето детство" съобщават, че над 21 000 книги са били събрани само за един месец в рамките на дарителската кампания миналата година. Те били разпределени от БЧК в над 150 детски социални заведения, начални, основни и помощни училища, читалища и библиотеки в цялата страна. За един месец над 6 000 души дариха книги, като най-активните дарители на кампанията, повечето от които ученици, бяха в градовете Смолян, Сливен, Пловдив и София.

Част от кампанията е и работата със специално помагало "Книги на моето детство", което от миналата година използват над 1 200 ученици и учители от няколко класа на училища в София и Смолян. Помагалото има за цел да поощри уменията за четене и писане на деца от 8 до 11-годишна възраст. Основните дейности по помагалото се осъществяват с подкрепата на специално обучени доброволци на Български младежки Червен кръст, а издаването му е финансирано от Coca-Cola. Помагалото е предназначено за извънкласна работа и е подготвено от екип от преподаватели, специалисти и доброволци. Тази година децата от още шест български града - София, Смолян, Варна, Сливен, Русе, Габрово, Бургас и Благоевград, ще започнат работа по помагалото.

Градовете, в които ще могат да се даряват книги за кампания "Книги на моето детство" са: Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол.

Стартът на кампанията първо беше поставен с дарение на 4 000 нови детски книги от Компанията Coca-Cola в полза на Съюза на библиотечните и информационни работници (СБИР).
 


Сходни връзки

И В ДОБРИЧ ЗАПОЧНА ДАРИТЕЛСКАТА КАМПАНИЯ "КНИГИ НА МОЕТО ДЕТСТВО" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди