изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 18:41 EEST
ОТЧЕТОХА ПРОГРАМАТА ЗА РАЗВИТИЕ НА ТУРИЗМА    
НовиниВчера се проведе заседание на Консултативния съвет по туризъм, като според предвидения дневен ред първоначално бе отчетено извършеното през изтичащата 2006 г. Зам.-кметът по икономическо развитие Галина Митева, която е и председател на съвета, още веднъж припомни, че основната цел на програмата е постигане на устойчиво развитие на туризма. През 2006 г. са били предприети 4 основни мерки. На първо място - подобряване на инфраструктурата.

Отбелязано бе, че се работи на принципа на публично-частното партньорство за подобряване визията на Добрич в междублоковите пространства в кварталите, както и започнатото благоустрояване на централната градска част. В рамките на средствата, с които съветът разполагаше тази година - 30 хил. лв., са били изработени рекламни дипляни на различни обекти в града -  Художествена галерия, Исторически музей, Скаутско селище и  Център за защита на животните и природата. През 2006 г. Добрич е участвал в туристическите борси в София и Варна, както и на други туристически форуми. Общият брой категоризирани обекти през тази година е бил 145, при 193 обекта, получили категоризация през 2005 г. Реализираните нощувки в Добрич от българи през т.г. до момента са 31 849, при 30 309 за 2005 г. Чужденците, посетили града ни през 2005 г. са реализирали общо 5 670 броя нощувки, а тази година - 5 370. Събраната туристическа такса през 2005 г. е в размер на 19 190 лв., а през 2006 - 27 291 лв. "Тук трябва да отчетем, че за миналата година нейният размер бе 0.50 лв., докато през тази сумата е повишена на 0.75 лв." - добави Г. Митева. Превозените пътници от Албена за тази година са 20 342 души, при 18 248 души през 2005 г. От Балчик туристите, посетили Добрич са съответно през 2005 г. 17 898 души, при 20 936 туристи през т.г.
След отчета бяха направени предложения за програмата за развитие на туризма през 2007 г. Сред идеите, които бяха обсъдени бе издаването на туристическа карта с маршрути в града, поставянето на електронно информационно табло, както и на указателнти табели на два езика, които да посочват къде се намират забележителностите на града. Обсъдено бе да се намерят фирми, които да изработват сувенири с логото на Добрич. Рени Палова от Търговско-промишлената палата обяви, че в рамките на разработения проект "Знаците на града" Добрич ще бъде домакин на Хепънинг, в който представители на четири европейски града, които ще презентират своите езици, ще бъдат в Добрич от 23 до 25 май. В рамките на проявата ще бъде издадена книга в тираж 1000 броя, която ще има и фотоси от града. Доц. Тодор Радев от Международен колеж Албена отбеляза, че трябва да се обмисли и да се изработи продукт, с който Добрич да стане атрактивен за туристите. "Туризмът е преживяване, а туристът е като дете - той се радва на шарените и нетрадиционни преживявания" - каза още Т. Радев. Като пример ректорът на колежа посочи Каварна, като добави, че градът няма никакви условия, но е направил своя пробив, превръщайки се в рок сцената на страната ни, благодарение на предприемчивостта на кмета Цонко Цонев. Интересна идея предложи директорът на Исторически музей Диана Борисова - да бъдат откупувани гостуващи изложби, като това е една от възможностите за акумулиране на средства. Като пример Борисова даде гостувалата изложба на восъчни фигури. "Изложбата струваше 8 хил. лв., но тъй като музеят не можа да я откупи, събраните средства останаха за кораторите на изложбата. За десет дни бяха събрани 30 хил. лв. Такава възможност ни се предоставя сега с изложбата "България на длан", тъй като водим разговори тя да дойде в Добрич" - добави Д. Борисова. Представителите на бизнеса - председателят на регионалната браншова асоциация на хотелиерите и ресторантьорите изрази готовност да финансира откупуването на изложбата.
 


Сходни връзки

ОТЧЕТОХА ПРОГРАМАТА ЗА РАЗВИТИЕ НА ТУРИЗМА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди