изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:15 EEST
ЗАДЪРЖАХА ПРЕСТЪПНА ГРУПА ОТ 25 ДУШИ ЗА КОНТРАБАНДА НА ЦИГАРИ КРАЙ ТЮЛЕНОВО    
Ред и сигурност

Спокойствието на каналджиите било осигурявано от двама служители на гранична полиция в Шабла. Сред задържаните в групата има трима добричлии, двама румънци и трима турци. Сред каналджиите бил и бившият футболист на "Левски" и "Славия" - Георги Иванов - Геша.



Антимафиоти задържаха престъпна група от 25 души при опит за контрабанден внос на 1400 мастербокса цигари по море край шабленското село Тюленово. Това съобщи военно-окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров от мястото на задържането. Операцията била проведена между 3.00 и 3.30 часа сутринта в неделя, съвместно с Военно-окръжна прокуратура - Варна, органи на Регионалния граничен сектор - Бургас, и Главна дирекция "Борба с организираната престъпност".

Трима от задържаните са турски граждани, а двама са румънци. Вл. Чавдаров е заяви на пресконференция във Варна, че сред задържаните има и двама служители на Гранична полиция в Балчик, като момчетата били родом от Шабла и работели в района на Шабла. В групата имало и трима добричлии.

Налице е класическа контрабанда с участието на длъжностни лица от Гранична полиция, заяви още Владимир Чавдаров. Всъщност, турската гемия "Сюлейман куршум", която е собственост на варненската компания "Зодиак шипинг", била натоварена във Варна. Според документите й, тръгнала на път за Грузия. Стигайки в района на Тюленово, гемията спряла на 1.5 миля навътре в морето. Тогава пристига и варненска лодка с номер Вн 46 01, в която участниците в нелегалния цигарен канал започват да разтоварват мастербоксовете с цигари. Лодката докарвала стоката до скалите, където ги очаквали джипове, микробуси и коли. От там цигарите се връщали обратно във Варна. При такъв род контрабандни операции се спестява заплащането на акцизи, мита, ДДС. Чавдаров добави още, че папиросите са законно произведени и по документи са предназначени за Грузия. По класическата схема турският кораб товари легално цигарите от българско пристанище. В документите се декларира, че се изнасят за Грузия. След натоварването корабът излиза в международни води. По-късно българският кораб изчаква подходящ момент и се среща с турския. Цигарите се прехвърлят на българския кораб. Така те се връщат обратно в България и по-късно по други канали се изнасят контрабандно. В случая в организацията по пренасянето на папиросите е трябвало да участват 6 автомобила и 1 микробус. Стойността на контрабандните цигари на външния пазар е 1 млн. евро. Наказанието, предвидено за подобно престъпление, е лишаване от свобода за 20 години. За длъжностно лице наказанието е по-тежко.

“Мира Мар” са произведени в България, но у нас нямат пазар. Задържани са всички превозни средства, участвали в контрабандата. Гемията направила само един курс с натоварена на борда една шеста от общото количество стока. Турският кораб, който също е задържан, бил конвоиран от граничен катер до пристанище Варна. Според задържаните, цигарите били предназначени за износ за Англия.

Каналът за контрабанда се наблюдавал от един месец, съобщи Мавер Диков - началник сектор “Оперативно-издирвателна дейност” към Главна дирекция “Борба с организираната престъпност”. Двамата шабленци - гранични полицаи, членуващи в групата, са подсигурявали канала.

В късния следобед стана ясно, че сред арестуваните са и бившите футболисти Георги Иванов - Геша, играл в "Левски" и "Славия", Пламен Панайотов от "Черно море", както и студенти по международно право.

По данни на електронните медии, като организатор на контрабандния канал се посочва Божидар Маринов от Кранево. НДТ с помощта на системата "Дакси" научи, че Маринов е роден през 1967 година. Краневци разказаха, че от няколко години Маринов не се е мяркал в селото, където му викали Боби. По непотвърдена информация Маринов имал борса за зеленчуци във Варна и в същото време бил съдружник в друга фирма - "БМ шипинг трейд".

В момента всички задържани са с мярка 72 часа задържане под стража, като военната прокуратура ще поиска за задържаните постоянна

мярка "задържане под стража", каза още Владимир Чавдаров. НДТ

СНИМКИТЕ В УВЕЛИЧЕН РАЗМЕР

Във Варненско разбиха контрабанден канал за цигари, покровителстван от двама гранични полицаи
26 Ноември 2006
Антимафиоти разбиха организирана престъпна група при опит за контрабанда на цигари край черноморското село Тюленово.

25-членната група е задържана около 3.00 часа снощи при опит за нелегален внос на 1 400 местербокса цигари. Сред арестуваните са и двама гранични полицаи. Класическа контрабанда с участието на длъжностни лица от Гранична полиция - така разследващите определят разбитата престъпна схема. Цигарите "Мира Мар" са произведени в България, но тъй като у нас нямат пазар е измислен начин за незаконно обогатяване, чрез тяхното изпиране в Турция.

Владимир Чавдаров, Окръжен прокурор: “Целта е т.нар изпиране на цигарите. Те се изнасят законно, след което се внасят незаконно, като по този начин след това се изнасят за западни държави."

Така се спестява плащането на акцизи, мита и ДДС. Съгласно схемата, след законния износ от Варна към Турция, цигарите тръгват обратно към България на борда на турския кораб „Сюлейман куршум", който акостира на около 2 мили в морето. Под прикритието на нощта, оттам българската гемия ги превозва до брега. Където обаче контрабандистите са причакани от полицията.

Владимир Чавдаров, Окръжен прокурор: „Бяха задържани в момента на извършване на организирана контрабанда с участието на длъжностни лица в особено големи размери, представляващо особено тежък случай."

По думите на шефа на регионалния граничен сектор в Бургас двамата задържани полицаи са били дългогодишни служители, без предишни провинения. В този случай обаче те са подсигурявали канала.

Владимир Чавдаров, Окръжен прокурор: “Граничните полицаи всъщност са насочвали, улеснявали придвижването на морските съдове и не са докладвали, нещо което са били длъжни, своевременно при забелязване на тези цели."

Членовете на престъпната група - българи и турци, са задържани за 72 часа, но утре прокуратурата ще иска постоянен арест.

http://btv.bg

Антимафиоти разбиха контрабанден канал за внос на цигари по море

Мартин Николов – РТВЦ Варна

Антимафиоти задържаха престъпна група при опит за контрабанден внос на цигари по море. Полицейската операция е била тази нощ край шабленското село Тюленово. Конфискувани са 1400 мастербокса цигари. Те са произведени в Дубай и не са били предназначени за нашия пазар, а за Западна Европа.

Антимафиотите са работили по случая няколко месеца. Схемата за контрабандния внос на цигари е разбита тази сутрин около 3 часа. “Задържани са 25 лица, от тях трима турски граждани и двама служители на Гранична полиция”, каза Мавер Диков, началник на сектор “Гранично издирвателна дейност” – Бургас.

Контрабандистите не са оказали съпротива при задържането им. Оръжие е открито единствено в граничните полицаи, които са подсигурявали групата. “И от друга страна са осигурявали канала, като са насочвали турската гемия и българския кораб, като са го пускали до брега, без да докладват по съответния ред”, каза Владимир Чавдаров, военноокръжен прокурор – Варна.

Прехвърлянето на цигарите от турската гемия на българската е ставало в международни води. “Цигарите са т.нар. изпиране на цигари. Изнасят се законно от България, след което се внасят незаконно и по този начин се спестяват много пари”, каза още Владимир Чавдаров. От нелегалния внос, хазната е ощетена с 1 милион и 200 хиляди евро. Турският кораб беше върнат под конвой в пристанище Варна, където беше задържан. Според антимафиотите, е заловена престъпна група от класически
вид.

В нея участват българи, които са организирали и финансирали
незаконния внос. Изпълнителите са държавни служители, наши и чужди граждани. “Организаторът подготвя работата, за 2007 година, когато ние ще сме по-апетитни като външна граница на ЕС”, каза Румен Янев, главен инспектор ГДБОП. Конфискувани са 5 автомобила, минибус и джип. Контрабандистите са задържани за 72 часа. Утре ще им бъде поискана постоянна мярка “задържане под стража”.
http://news.bnt.bg

 


Сходни връзки

ЗАДЪРЖАХА ПРЕСТЪПНА ГРУПА ОТ 25 ДУШИ ЗА КОНТРАБАНДА НА ЦИГАРИ КРАЙ ТЮЛЕНОВО | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ЗАДЪРЖАХА ПРЕСТЪПНА ГРУПА ОТ 25 ДУШИ ЗА КОНТРАБАНДА НА ЦИГАРИ КРАЙ ТЮЛЕНОВО
Автор: Anonymous да 2006-11-27 @ 00:38 EET

Защо само Боби Кораба бе, Владо Картофа не участва ли или вече е пенсионер...


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди