изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 11:07 EEST
Чакъров твърдо вкарва 1/4 от страната в ”Натура 2000”    
ЕкологияЧерноморското крайбрежие няма да бъде изваждано от "Натура 2000", съобщи министър Джевдет Чакъров на среща с представители на общините от Черноморието за обсъждане на екологичната програма.

Около 24% от територията на страната ще бъде минимумът, който екоминистърът ще предложи за гласуване от Министерския съвет за екомрежата. Този процент се получава след припокриването на минимума за защита на местообитанията и този за птиците, поясни министърът. Собствениците на земеделски земи, които попадат в НАТУРА 2000, ще бъдат компенсирани по няколко начина, един от които са 25% преки плащания от ЕС всяка година, свързани с размера на площта. За необлагодетелстваните региони (по-високи или наклонени) ще може да се кандидатства и за проекти по програма САПАРД. Тези стопани ще получават субсидия 100% вместо 25% преки плащания от ЕС. Ползвателите на земеделска земя чужда собственост ще получават от 50 до 200 евро на хектар директна субсидия, която може да стигне до 500 евро на хектар. В необлагодетелстваните райони могат да се добавят 400 евро на хектар, което заедно с преките плащания прави максимална субсидия от 600 евро на хектар, или 120 лв. на дка. При положение, че цената на земеделската земя в някои от тези необлагодетелствани райони е от 120 до 150 лв. на дка, "това означава, че за година и нещо собствениците ще получат парите си за земята и няма да е необходимо да я продават". Тази земя ще може да им носи допълнителен постоянен доход или рента, каза зам.-министър на земеделието Димитър Пейчев. Според него делът на земеделските земи в защитените зони е 8-10%. Собствениците на пустеещи имоти или необработваеми земи няма да бъдат обезщетявани за пропуснати ползи.
 


Сходни връзки

Чакъров твърдо вкарва 1/4 от страната в ”Натура 2000” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди