изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 23:31 EEST
ГАЛЕРИЯТА ПРЕДСТАВЯ ИЗЛОЖБА-РИСУНКИ НА ЯНКО АТАНАСОВ    
Култура

Изложба, посветена на 80-годишнината от рождението на художника Янко Атанасов /1926-1999/, ще бъде открита днес от 17.30 ч. в Художествената галерия в Добрич.



Творецът е роден на 20 декември 1926 г. в нашия град. Тук завършва средно образование, а от 1951 до 1958 г. работи като художник - проектант в добричкия театър по покана на директора Атанас Попов  /художник, режисьор/. След това учи в Художествена академия - София, специалност "Декоративно-монументална живопис" при проф. Георги Богданов. Като студент участва в реставрирането на храм-паметника "Александър Невски", Рилския манастир, скалните църкви в с. Иваново, Русенско и Бачковския манастир. След дипломирането си през 1965 г. печели конкурс за художник в Държавния музикален театър "Стефан Македонски" в София, но се завръща в Добрич. Янко Атанасов е назначен за директор на галерията в града, която ръководи до 1975 г. Той е един от основателите на Дружеството на художниците в Добрич и дългогодишен председател на Художествения съвет при СБХ в града. От 1975 до 1979 г. работи като художник в Драматичен театър "Йордан Йовков в Добрич.
Янко Атанасов е участвал във всички изложби на Дружеството на художниците, както и в много национални, регионални и международни изложби. Работил е в областта на монументалните изкуства, живописта, графиката, сценографията и пространствената оформление. Основна тема в творчеството му е историята на родния край.

 


Сходни връзки

ГАЛЕРИЯТА ПРЕДСТАВЯ ИЗЛОЖБА-РИСУНКИ НА ЯНКО АТАНАСОВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди