изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 08:20 EEST
Либийският външен министър: Това не са окончателните присъди    
Новини
Съдът в Триполи не взе предвид многобройните доказателства за невинността на българските медицински сестри, смятат обаче от нашето МВнР


Това на се окончателните присъди, заяви на извънредна пресконференция министърът на външните работи на Либия Мохамед Шалкам по повод решението на Наказателния съд в Триполи, в което смъртните присъди на петте български медицински сестри и палестинския лекар бяха потвърдени.

Имаме правни процедури, които гарантират получаването на справедливост, коментира министърът на правосъдието Али Хаснауи.

Той добави, че делото автоматично преминава към Върховния касационен съд, който ще има две възможности - след като разгледа делото по същество, да потвърди присъдите или да ги измени.

В случай че присъдите бъдат потвърдени и на върховната инстанция, предстои заседание на 9-членния Висш съдебен съвет, който ще разгледа въпроса много внимателно, посочи правосъдният министър.

Той уточни, че Висшият съдебен съвет разполага с цялата власт да промени или да отмени напълно решенията, издадени от съдебните инстанции по случая с епидемията от СПИН в Бенгази.

Никой не може да се намесва в работата на нашата съдебна система, коментира Шалкам, по думите на когото съдът не се влияе нито от позициите и действията на Запада, нито дори от либийския лидер Муамар Кадафи.

Трябва да е ясно, че можем да говорим с всеки, можем да слушаме и обясняваме, но никой не може да оказва влияние върху съдебната ни система, посочи в заключение министърът на външните работи.

За наше най-голямо съжаление съдът в Триполи не взе предвид многобройните доказателства за невинността на българските медицински сестри, се посочва в позицията на нашето Министерство на външните работи.

"Не можем да приемем съдебно решение, пренебрегващо съвсем ясните факти, потвърдени и от най-новите изследвания на водещи световни експерти, които отхвърлят всякаква връзка между работата на българските медици и СПИН епидемията в детската болница в Бенгази. Тази присъда очевидно връща назад усилията за разрешаване на този мъчителен случай", заявяват от МВнР.

"През последните години българският народ и международната общност проявиха голямо съчувствие и солидарност към съдбата на заразените деца и техните семейства.

Ние направихме и ще продължим да правим всичко възможно за намирането на начини и средства за облекчаване на тяхното страдание и за предотвратяване на подобни трагедии в бъдеще. Благодарни сме за съпричастността на много народи и правителства към тези усилия", се казва в позицията на МВнР.

"Същевременно ние твърдо сме убедени, че всякаква връзка между тази трагедия и работата на българските медици и палестинския доктор е абсолютно неоснователна и подвежда либийския народ и засегнатите семейства.

Протакането на това съдебно дело вече осма година е достатъчно силен аргумент, който налага да се ангажират либийските институции и ръководството на страната.

Ние призоваваме решително либийските власти, в т.ч. съдебната система да не отлагат повече окончателното разрешаване на този случай и да разрешат на българските медици и палестинския лекар да се завърнат в родните си страни.

След осем години в либийски затвор те заслужават справедливост, честно и бързо съдебно производство", се казва в позицията.

"Ние уверяваме нашите сънародници и палестинския лекар, че българското правителство и занапред няма да пести усилия в борба за тяхното право на справедливост и за приключване на този мъчителен случай.

Благодарим на нашите партньори, на международната общност, медицинските и научни среди, правозащитните организации и други неправителствени организации, както и на световните медии, затова, че застанаха до нас в подкрепа на нашата кауза.

Призоваваме ги още по-активно да продължат тази подкрепа до завръщането на българските сестри и палестинския лекар", заявява МВнР.

http://news.netinfo.bg

 


Сходни връзки

Либийският външен министър: Това не са окончателните присъди | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди