изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 06:31 EEST
Игнажден е!    
Общество

  Православната църква почита днес паметта на Свети Игнатий Богоносец - един от най-добрите ученици на Свети Йоан Богослов. Заради християнската си вяра Свети Игнатий е бил осъден на смърт и хвърлен на лъвовете. Според народните представи на Игнажден започват родилните мъки на Богородица.



На Игнажден празнуват всички, които носят името Игнат, Огнян, Огняна.

Според народното поверие от Игнажден зимното слънце започва да се свива, да си ходи, за да дойде на негово място лятното. Ето защо Игнажден се приема за начало на новата година. В някои области на България празникът се нарича „Нов ден”. Затова е много важно какъв човек ще влезе първи в къщата ви – добър или лош. Това е т.нар „полазник”. От него зависи каква ще бъде новата година. Гостът винаги се посреща тържествено, подарява му се и нова дреха. Колкото и да е желан той обаче, не е хубаво да се заседява много, за да не си остави късмета на чуждо място.

Любопитното е, че „полазник” може да бъде и домашно животно, което се смята за покровител на дома до следващия Игнажден. Въпреки, че „полазникът” е най-очакваният на Игнажден в Северна България например съществува поверие, според което на този ден не бива да се ходи на гости, за да не си оставиш късмета в чужда къща. Особено стриктно се спазва и поверието, че на този ден не бива да се изнася нищо от къщи, нито пък да се дават пари на заем, дори и дребни суми. Ако забраната се наруши се вярва, че така си си изнесъл благополучието от дома.

Подобно на Еньовден и на Игнажден всички заклинания имат особена сила. Вярва се, че на Игнажден всички врачки и магьосници се събират, за да правят заклинания. Затова и до Освобождението свещениците криели кога точно се пада празникът. Едва след това Игнажден започва да се празнува само на 20 декември.

За предпазване от магии и зли хора на някои места в България домакините измитат саждите от комина и огнището, след което ги изхвърлят заедно с метлата. Всичко това се прави за прогонване на лошите сили от дома. С такава цел се изпълнява и обичаят „Вардене на квас”. Малцина знаят какво точно представлява той. Типичен е само за Русенско и Разградско. Вярва се обаче, че квасът пази от зли духове, магии и болести и помага на момите да задържат любовта на избраниците си.

http://www.darik.net/

 


Сходни връзки

Игнажден е! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди