изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 21:47 EEST
Киряк Цонев: Делото срещу медицинските сестри може да се гледа в Египет    
Новини

Българската и международна общности продължават да осъждат решението на либийския съд, който потвърди смъртните присъди на българските медицински сестри и палестинския лекар. Бившият министър на правосъдието Антон Станков е на мнение, че присъдите трябва да бъдат обжалвани. Според арабиста Киряк Цонев делото трябва да се гледа на неутрална територия. Заместник-министърът на външните работи Феим Чаушев е на мнение, че има политическа рамка за изход от делото в Либия.



Арабистът Киряк Цонев заяви пред Дарик радио, че България трябва да се замисли върху възможността да поиска делото срещу българските медици да бъде гледано на неутрална територия от арабски съдии по либийското законодателство.

Киряк Цонев смята, че в делото срещу медицинските сестри и палестинския лекар трябва да се използва опитът на Либия по делото Локърби. То беше гледано в Холандия по шотландските закони по искане на Муамар Кадафи.

Цонев е на мнение, че повечето арабски страни вече са убедени в невинността на българките. Според него това означава, че вариантът делото да се гледа в Египет, която е най-голямата арабска държава по население, е балансиран. „Трябва да поискаме делото да се гледа от международен съд, който да докаже невинността на българките. Той може да заседава в Кайро, а съдиите да са араби”, уточни той.

Бившият министър на правосъдието Антон Станков заяви от своя страна, че присъдите на българските медицински сестри в Либия трябва да бъдат обжалвани. Според него делото има два плана – юридически и политически. Би било грешка в юридически план, ако не се пристъпи към обжалване. Политическият план обаче дава друга логика - да не се обжалват присъдите. „Ако зависеше нещо мен, бих настоявал и за обжалване, и за политически диалог”, каза още Станков.

Председателят на Парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията проф. Огнян Герджиков заяви пред БНР, че България трябва да бъде изключително активна през следващите дни и не трябва да се изпуска никакво време за предприемане на конкретни действия срещу смъртните присъди за медиците ни в Либия.

Според него не трябва да се търси само морална подкрепа от международните организации, а да се предприемат конкретни санкции срещу Либия, при положение че тя нарушава човешките права. “Не може да се вземат мерки срещи Иран или срещу други страни, където се нарушават правата на човека, а срещу Либия нищо да не се прави”, допълни Огнян Герджиков.

Заместник-министърът на външните работи Феим Чаушев каза пред bTV, че има политическа рамка за изход от делото в Либия и смъртните присъди са част от тази рамка. Той призна, че повторната смъртна присъда на българските медицински сестри и палестинския лекар за него е била напълно неочаквана.

“Не мога да коментирам дали либийският съд е независим, а само какви са нашите действия за освобождаването на медиците. Най-важното оттук нататък е какви ще бъдат нашите стъпки и действия именно за решаването на този толкова сложен казус, който продължава вече осем години”, допълни той.

Междувременно стана ясно, че френският адвокат от български произход Антоан Алексиев е изпратил писмо до френския президент Жак Ширак, в което го призовава да окаже натиск върху либийските власти заради смъртната присъда срещу българските медицински сестри и палестинския лекар. Това съобщава интернет сайтът Afrik.com. Алексиев е един от четиримата защитници на българските медицински сестри и палестинския лекар от името на правозащитната организация "Адвокати без граници".

Адвокатът настоява в писмото си да бъде забранено на либийски адвокати да пледират във Франция - така, както френските защитници на българките не са имали право да правят това в Либия. Антоан Алексиев отбелязва, че той и колегите му възнамеряват да организират серия дебати между европейски и либийски експерти. Той допълва, че се надява на оправдателна присъда.

Членове на Международната федерация по правата на човека и страните от Северна Африка и Близкия Изток, членуващи в нея, изразиха в открито писмо до либийските власти разочарованието си от смъртните присъди на петте български медицински сестри и палестинския лекар.

“Шестимата медици, които се намират в затвора от 1999 г. бяха осъдени на смърт от либийски съд, който не взе под внимание обстоятелствата около самопризнанията на медиците и по-специално изтръгването им посредством мъчения и нечовешко отношение”, се подчертава в текста на писмото, което е публикувано в Интернет. В документа се отбелязва фактът, че според оценките на международни учени, изследващи вируса на СПИН, заразата е възникнала въз основа на лоши санитарни и хигиенни условия в болницата в Бенгази.

Организацията приветства решението на Върховния съд на Либия да преразгледа делото и призовава председателят и членовете на съда да гарантират всички необходими условия за провеждане на честен и безпристрастен процес.

Писмото е подписано от Либийската лига по правата на човека, Палестинския център по правата на човека, Мароканската организация по правата на човека, Асоциацията на правата на човека в Мароко, Общността по защита на човешките права в Бахрейн, Египетската организация по правата на човека и други. http://news.bulgarianpost.com

 


Сходни връзки

Киряк Цонев: Делото срещу медицинските сестри може да се гледа в Египет | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.54 секунди