изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 02:23 EEST
ПРАЗНИЧНО МЕНЮ С ДЕПУТАТСКИ МАНДЖИ    
Коледа Рождество Христово е празникът, който се чества в цял свят. На този ден по традиция около трапезата се събират приятели и близки. За това какво ще сложат на празничната трапеза в коледната и новогодишна нощ попитахме депутатите от Добрички многомандатен район.

 За читателите на НДТ Енчо Малев - депутат от НДСВ, разкри тайната на коледния кравай, който винаги присъства на трапезата в дома на семейството му:

КОЛЕДЕН КРАВАЙ

ПРОДУКТИ: Брашно тип 500 - 1 кг, 20 г сол, 3 яйца, 30 г маргарин, 20 г мая /маята трябва да е разтворена в 50 милилитра топла вода, плюс 10 г сол/, половин литър вода.

ПРИГОТВЯНЕ: Всички продукти се объркват и започва да се меси до добре омесено тесто. След това се оставя да си почине 20-30 минути, като се завива с традиционния коледен месал. От тестото се отделят около 300 грама. Останалото се разделя на 10 равни части, които се оформят на топки. Нареждат се в кръгла тава по периферията. По средата се поставя 300-грамовото тесто, което се оформя като питка. Краваят трябва да втаса около час и половина. Периодично се навлажнява отгоре, за да не коряса. Втасването трябва да стане на температура 33-35 градуса. Междувременно се приготвя тесто само от брашно и вода. От него могат да се направят различни украси - коледни гевречета, сурвакници и др., които се поставят по средата. Краваят се пече 45-50 минути, при температура първоначално от 220 градуса, която трябва да спадне до 180 градуса. Веднага след изпичането, докато е много горещ, се намазва отгоре съвсем леко само с жълтък за блясък.

Като истинска домакиня, Мима Василева - депутат също от НДСВ, сподели, че по традиция от години задължително присъства на празничната трапеза

ПЕЧЕНА ПУЙКА НАД ЗЕЛЕ

ПРОДУКТИ: 1 пуйка /3 кг/, 100 г сланина, 2 кг кисело зеле, 3-4 ч.л. червен пипер, 3-4 дафинови листа. За плънката: 1 глава лук, 300-400 г ориз, 1 ч.л. сол, черен пипер на вкус.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Лукът се нарязва на дребно, запържва се за 1-2 минути и към него последователно се добавят оризът, предварително сварените и нарязани на дребно вътрешности, солта и черният пипер. Долива се бульонът, в който са врели воденичките и се запържва, докато оризът поеме водата. Нарязаната на дребни парчета сланина се поставя в сгорещен тиган - да се разтопи до получаване на пръжки. Киселото зеле се нарязва на ивици, задушава се в тенджера с малко мазнина и се подправя с червен пипер. Разбърква се, добавят се сухите дафинови листа и приготвените от сланината пръжки и всичко се слага в подходяща тава. Пуйката се натрива отвътре много добре със сол и черен пипер, пълни се с готовата плънка, зашива се и се поставя в тавата върху зелето. Отгоре се покрива с ивици сланина и зелеви листа и се сипва вода, почти да покрие зелето. Тавата се покрива с фолио и се пече около 3 1/2 часа в умерена фурна.

Любопитно е, че тази година идването на новата 2007 г. съвпада и с религиозния празник на мюсюлманите Курбан Байрам. Това се случва веднъж на 36 години, каза за НДТ депутатът от ДПС д-р Ердинч Хаджиев. След Рамазан Байрам, това е следващия голям празник в мюсюлманската религия. "На този ден по-възрастните отиват в молитвените домове, след което в къщите се вдигат богати трапези. Смисълът на празника е по-младите да поискат прошка от по-възрастните близки. На този ден хората, които имат възможност, дават курбан, като задължително животното се разделя на две половини. Едната остава за семейството, а другата се разделя на нечетен брой порции или парчета, които се раздават на по-бедните съседи" - разказа за традицията д-р Хаджиев. И тъй като тази година религиозният празник съвпада с идването на следващата година, на масата в дома на д-р Хаджиев ще присъства традиционната

БАНИЦА С ПАРИЧКА,

която майка му приготвя от години. "Тази баница е едно от най-вкусните неща. Като дете у дома всички ровехме, за да намерим паричката и затова майка винаги слагаше повече стотинки" - сподели още д-р Е. Хаджиев.

ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Замесва се тесто, обикновено, което после се разточва на фини кори. Тези кори се пекат върху туч. На дъното на намазана с мазнина тава се поставя една кора, а върху нея се разпределят другите кори, които обаче предварително са натрошени и накиснати във вода. Заедно с натрошените кори се разпределя и сирене. Отгоре се поставя друга цяла кора и всичко това се запича.

Какво ще приготви за трапезата на Коледа попитахме и народния представител от Добричка област Николай Камов, който е лидер на ПД "Социалдемократи". Той сподели, че от 25 години тази грижа имала жена му. По традиция и на тази Коледа г-н Камов щял да събере цялата си фамилия у дома, като съпругата, тъщата и майка му щели да се погрижат за вкусните ястия на трапезата. Депутатът можел да прави торта "Гараш", но такава този път нямало да има в празничната нощ. НДТ

 


Сходни връзки

ПРАЗНИЧНО МЕНЮ С ДЕПУТАТСКИ МАНДЖИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди