изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 06:16 EEST
Ценовият връх при някои имоти е достигнат, ръстът при други продължава    
КоментариЦените на недвижимите имоти в България вече са достигнали своя връх според 35% от участвалите в анкета на Investor.bg, проведена през четвъртото тримесечие на миналата година. Други 26 на сто от гласувалите (които са общо над 2700 души) смятат, че цените на имотите ще достигнат своя връх в близките 2-3 години.

Според 19 на сто това ще стане в по-дългосрочен план, а 15% предвиждат максимумът на цените да бъде достигнат до края на тази година. Пет на сто не се ангажират с прогноза.


Като цяло се оказва, че трудно може да се даде еднозначен отговор на въпроса кога ще бъде достигнат ценовият връх в сектора на имотите предвид разнообразието от видове имоти и различното им местоположение, коментира Добромир Ганев, управляващ директор на Национална компания за недвижими имоти Форос. Според него някои сегменти не са достигнали своя връх и цените им ще продължават да растат и в бъдеще, макар и с по-плавни темпове. Като такива той посочи жилищните площи в централните части на големите градове, както и атрактивните търговски помещения, особено предвид оскъдното им предлагане. Ганев очерта и паралелната обратна тенденция – цените на някои конкретни ваканционни комплекси вече падат – проблемът при тях е, че нямат ясна концепция, като например предлагането на апартаменти в сграда от типа ''жилищен блок'' в град като Трявна или на 20 км от морето.


В крайна сметка, обобщи Ганев, цените на недвижимите имоти зависят от редица макроикономически фактори – ако растат доходите, брутният вътрешен продукт, ипотечното кредитиране, ще се повишават и цените на имотите.


През декември миналата година от специализираното дружество за бизнес ипотечни кредити Кредитекс прогнозираха, че през 2007 г. в София и по-големите градове цените на всички типове жилищни имоти, които не представляват интерес за чуждите инвеститори (стари панелни апартаменти и нови некачествени строежи), ще паднат с около 10-15%.


От навлязлата на българския пазар през ноември миналата година агенция за недвижими имоти ERA очакват през 2007 пазарът на жилищни имоти да се стабилизира и диференцира. ERA прогнозира нарастване на броя на новостроящите се сгради – до 20% на годишна база, понижаване на цените на панелните жилища и увеличение на цените при луксозните жилища до 15%.


През октомври Орлин Владиков, президент на Национално сдружение ''Недвижими имоти'', съобщи, че през 2007 г. се очаква около 2 млн. кв. м жилищни площи ще бъдат въведени в експлоатация в София. Предвид факта, че през през 2005 г. 380 000 кв. м жилища са останали непродадени Владиков очаква предлагането да се окаже по-високо от търсенето и това да доведе до спиране на ръста на цените и дори до евентуален спад на някои.

http://www.comfort.bg

 


Сходни връзки

Ценовият връх при някои имоти е достигнат, ръстът при други продължава | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди