изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 05:02 EEST
СЛЕДСТВИЕТО - С ОСАКАТЕНИ ФУНКЦИИ И ОРЯЗАН ЩАТ    
Интервюта

Директорът на Окръжната следствена служба в Добрич Атанас Атанасов пред НДТ

- Г-н Атанасов, вече е готов отчетът на Окръжната следствена служба за 2006 г. Каква бе изминалата година за вас?



 

- Дейността на ОСлС в Добрич през отчетната 2006 г. бе в изпълнение на правомощията, предоставяни ни от Закона за съдебната власт и Конституцията на Република България. В противоречие с криминогенната обстановка в страната и региона, приетият нов Наказателно-процесуален кодекс, влязъл в сила от 29 април 2006 г., съществено ограничи функциите на следствието като форма на досъдебно производство при все още неизградени структури на полицейското дознание. Не по наша вина и въпреки огромното ни натоварване с дела от минали години, с дела останали от напуснали или преназначени в другите структури на съдебната власт следователи, процесът на редуциране на състава на ОСлС беше доминиращ през цялата година. Доминиращ пред решаването на належащите кадрови промени в службата, пред решаване на проблемите, свързани с професионализма, квалификацията на следователите и борбата с престъпността. Изискванията на ЕС за бързо досъдебно производство и ефективна съдебна система се отъждествяваха единствено с намаляване щата на окръжните следствени служби и на практика - ликвидиране на следствието.

- Каква беше криминогенната обстановка в Добричка област през изминалата година?

- Анализът на данните от полицейската статистика показва, че през 2006 г. престъпността си остава актуален проблем - както за региона, така и за страната. Независимо от постигнатите известни успехи и усилията на службите, престъпността бележи все още един сравнително висок ръст. На територията на областта са регистрирани 3 402 криминални престъпления. 3 452 са били през 2005 г. Искам да посоча, че например коефициентът на престъпност през 2006 г. е 1 594, 75, т.е. - това са брой регистрирани престъпления на 100 000 души, което ни нарежда на шесто място в страната. Пред нас са само София-град, Бургас, Варна, Перник и Враца. Вярно е, че през 2005 г. същият коефициент е бил 1 618, 19, но това съвсем не ни успокоява.

- На какво се дължи това челно място на Добричка област?

- Такава е оперативната обстановка на региона, който обслужваме. Това са почти цялото Северно Черноморие, гранични контролно-пропускателни пунктове имаме три, единият е морски. Стопанската дейност в региона е изключително висока. Има райони в страната, където просто няма дейност, за да се извършат и престъпления. Тежките криминални престъпления през 2006 г. са следните - пет умишлени убийства /четири са разкрити/, един опит за убийство, който е разкрит, един опит за убийство на новородено - не е разкрит, 13 тежки телесни повреди /11 от тях разкрити/. Регистрирани са пет блудства /3 разкрити/, 14 изнасилвания /9 разкрити/, 52 грабежа /26 разкрити/. През 2005 г. тежките криминални престъпления са били следните - 7 умишлени убийства /разкрити/, 1 опит за убийство /разкрит/, 1 убийство на новородено /не е разкрито/, 10 тежки телесни повреди /разкрити/, 12 блудства /10 разкрити/, 8 изнасилвания /разкрити/ и 77 грабежа /47 разкрити/. Сериозен проблем са също кражбите - 2009 през 2006 г., от тях 649 взломни, 54 - джебчийски, 6 - на МПС и т.н. По отношение на ПТП също имаме основания за безпокойство, макар и в редица показатели те да са намалели. Тежките ПТП са намалели с 29, с убити - с 4 броя, с ранени - с 29. Но общо ПТП с материални щети са 1669, или с 241 повече, в сравнение с 2005 г. Искам да отбележа, че до 29 април 2006 г. - съгласно предходните промени в НПК, разследването на ПТП беше изцяло от следователите.

- Достатъчно ли следователи работят в ОСлС?

- По отношение на административно-управленческата дейност в ОСлС отново искам да подчертая, че щатът на службата беше намален драстично. В момента щатът е общо 30 служители, от които 12 следователски бройки и 18 - съдебни служители. През същия период на 2005 г. щатът ни е бил 45 служители. През периода бяха преназначени в другите звена на съдебната система 10 следователи и младши-следователи. Бяха ни отнети с решение на ВСС общо 4 свободни магистратски бройки. Не беше възприета по-добрата идея, която ние предлагахме - за едно поетапно преназначаване на следователите в другите органи на съдебната власт. Преминалите на работа в прокуратурата следователи не продължиха да разследват делата си. Това наложи предприемане на редица организационни мерки. Незабавно бяха преразпределени стотици дела на останалите на работа следователи. Вътрешно трябваше да разпределим добрички дела на колеги от Каварна и Балчик, които бяха по-малко натоварени. Чрез директора на НСлС предложихме на главния прокурор и това бе реализирано - част от делата изпратихме за разследване в ОСлС в Русе и Търговище. Тази практика се превърна в политика на НСлС и това ще продължава и занапред. Нашето твърдо становище е, че са необходими магистрати, които да извършват реално разследване, не чиновници, които да провеждат конкретни следствени действия. Слабостта на досъдебното производство е, че не се събират достатъчно годни доказателства за процеса. И чест прави на следователите, които останаха в ОСлС, които общо взето преодоляха и високомерието, и неприязненото отношение от страна на другите институции от съдебната власт и продължиха да изпълняват задълженията си. На първата национална конференция на магистратите посланикът на САЩ г-н Баерли каза, че работата в екип е по-важна, отколкото соченето с пръст. Главният прокурор нееднократно го подчерта. Важното е да се работи в екип, не да се търсят кусурите на другите и като виновник за състоянието на досъдебното производство да се обвиняват само и единствено следователите. И ние много разчитаме с построяването на новата ни сграда да създадем този нов модел, който го изисква новият НПК - следователят, близо до прокурора, решава, дава указания, пишат се планове и се работи в екип. Както в София по няколко дела с обществена значимост се опитват да го правят. Това трябва да стане постоянен модел на работа. Ние също категорично заявяваме, че работата на следователите се нуждае от усъвършенстване.

Липсата на собствена сграда и свързаните с това условия на работа не способства за повишаване на резултатността. За това и ние сме доволни, че ВСС най-накрая реши и ние вече имаме избран изпълнител за построяване на новата сграда. Избрана е и фирмата, която ще осъществява строителния надзор, ще координира работата. Буквално през последните дни възникна и една нова идея - да приемем в нашата сграда и бъдещия Административен съд. Новоизбраният председател на Административния съд трябва да съгласува тези действия с Министерството на правосъдието. Но ние с прокуратурата имаме разбирането и желанието да ги приемем в нашата сграда.

- Каква беше следствената работа през 2006 г.?

- Към 1 януари 2006 г. от минали години са останали неприключени 820 досъдебни производства. В началото на 2005 г. те са били 897. Т.е. стопените дела през 2005 и 2006 г. са били 77. Образувани са 171 досъдебни производства или с 311 по-малко - в резултат на новия НПК и стеснените функции на следствието. Получени, възобновени и преобразувани през 2006 г. са 96 досъдебни производства - с 59 по-малко от 2005 г. Като цифри важно е да споменем, че в края на 2006 г. на производство са останали 408 дела. Т.е. започнали сме годината с 820, в края са 408. Или 412 дела ние сме стопили, което е много добър показател. В анализа като основна причина за просрочване на разследванията за тези натрупани стари дела посочваме натрупванията от м.г. - в резултат на необмислени съдебни реформи в следствието, текучество на следователите, преминаването им на друга по-лека работа, включително и в другите звена на прокуратурата. Но има и редица причини от субективен характер, натрупвани през годините, които следва да се отбележат. Това са слаб контрол от страна на ръководството, недостатъчен практически опит при разследване на сложните икономически дела, недобра организация и планиране на работата на отделни следователи, чиновническо мислене в работата, т. нар. бройкаджийство на моменти. Аз пак искам да посоча, че през 2006 г. са приключени общо 1 275 досъдебни производства, през 2005 г. те са били 780, с 492 повече. С мнение за съд сме изпратили 395 дела, или с 99 повече от 2005 г. С мнение за прекратяване - 659, с 261 повече, с мнение за спиране - 221, със 135 повече. Общият брой на обвиняемите лица по досъдебните производства, изпратени с мнение за съд, са 579, с 88 обвиняеми повече от 2005 г. при по-малко реално работили следователи. Среден брой обвиняеми на едно дело при изпратени с мнение за съд - 1,72, среден брой дела на съд на един следовател - 35,36. През годината са посетени 255 местопроизшествия, 410 са били през 2005 г. Считаме обаче, че независимо от тази натовареност на следователите, опитът и възможностите им не са използвани правилно в борбата с тежката и детската престъпност. В тази връзка има вече идеи, проект за изменение и допълнение на НПК, където функциите на следователя, ако бъдат приети от НС, ще бъдат възстановени при разследване на престъпления, извършени от непълнолетни или срещу деца, когато делото представлява фактическа или правна сложност или когато се налага разследване заради значителен обществен интерес. Тогава главният прокурор, неговите заместници и директорът на НСлС да имат право да разпореждат разследването да се извършва от следовател. В проекта е залегнал и вариантът, когато с разрешение на главния прокурор или на директора на НСлС досъдебното производство да може да бъде извършено от друг регион. Обвиняемите непълнолетни лица през м.г. са били 73, по-малко в сравнение с други години. Но искам да посоча, че от установените 1 894 извършители на криминални престъпления, 208 са непълнолетни или малолетни лица. През 2005 г. са били 158. Т.е. - имаме увеличение на детската престъпност. В същото време намалява делът на следствието при разследване на детската престъпност. Т.е. - проблемът става все по-актуален, а на нас са ни отнели компетенциите да работим в тази насока.

През годината, въпреки натовареността си, сериозно подхождахме към постъпилите в службата за извършване на следствени действия по делегации. Ние сме изпълнили на практика 100 процента всички искания от други служби - имаме 61 делегации. Организирахме взаимодействието и с всички държавни органи, които работят в момента по установяване на имущество, придобито от престъпна дейност. По отношение на професионалното обучение аз съм доволен, че въпреки натовареността 6 следователи участваха в организирани семинари на различна професионална тематика. 100 процента съставът присъства на първата конференция на магистратите. Повишени в ранг са четирима следователи, след положителна атестация, служебните магистрати също получиха по-висок ранг. С грамоти в края на годината са наградени петима следователи.

В доклада отчитаме и положителната ни работа във връзка с показаното съдействие от наша страна на НСлС в изпълнение на международните съдебни поръчки. Десетки са случаите, когато с наше съдействие колеги от НСлС са идвали, включително и с международни партньори, за провеждане на следствени действия на наша територия. Идеята е да продължим да си поддържаме материалната база, която имаме - стаите в Албена, Балчик, Каварна. Независимо от това, че функциите ни бяха намалени, продължаваме да поддържаме дежурна група, дежурен следовател, дежурен технически помощник, дежурен автомобил, за да може в редките случаи, когато има произшествия от наша компетенция, да отреагираме своевременно. Имаме и готовност и желание да оказваме помощ на дознателите при поискване от тяхна страна.

- Къде се нарежда ОСлс в Добрич в национален мащаб?

- По неприключени досъдебни производства към 1 януари 2007 г., т.е. по натовареност, службата е на шесто място в страната. Пред нас са Пазарджик, Ямбол, Варна, Бургас и София-град. По среден брой приключени досъдебни производства с обвинително заключение сме на четвърто място. На шесто място сме по общ брой приключени обединени изпратени досъдебни производства от следователите. Средният брой приключени дела на един следовател е 72,13. Това е един добър показател. По среден брой разследвани досъдебни производства през годината сме на осмо място в страната. Нашата оценка и изводите, които си направихме след анализа, са, че въпреки този изключително труден процес на редукция, който доминираше през цялото време, резултатите са добри. И ОСлС е в състояние да изпълнява поставените й задачи и при нормално взаимодействие с институциите, от които зависи това, да постегне и по-добри резултати. Но искам също да кажа, че стремежът на ръководство на службата - тя да бъде укрепена кадрово, да се обособи един щат, който да отговаря на натовареността на следователите, на оперативната обстановка в региона, се провалиха в резултат на новия НПК и съответните управленчески действия. Надяваме се да се увенчаят с успех опитите да създадем нормални условия за работа с построяването на новата сграда. Продължават обаче неяснотите относно бъдещето на следователската професия, които в никакъв случай не способстват за необходимата мотивация за работата на състава.

Разговаря Мариела БОНЧЕВА

 


Сходни връзки

СЛЕДСТВИЕТО - С ОСАКАТЕНИ ФУНКЦИИ И ОРЯЗАН ЩАТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди