изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:21 EEST
Президентът Георги Първанов встъпи в длъжност за втори мандат (ОБЗОР)    
НовиниСофия. С тържествена церемония и с 21 топовни изстрела, под звуците на химна на България, президентът Георги Първанов и вицепрезидентът Ангел Марин официално встъпиха в длъжност за втори мандат.


Церемонията се проведе пред паметника на Незнайния воин в София, където президентът положи венец в памет на загиналите за България.
В своето слово, държавният глава наблегна на това, че президентската институция ще застава твърдо зад всяка гражданска инициатива, която цели да съхрани българското. Президентът отдаде почест на всички поколения “строители на съвременна България”, които са дали всичко от себе си, за да я съществува страната ни. “От нас, съвременните политици зависи до каква степен ще съумеем да съхраним българската идентичност”, каза още държавният глава. По думите му българското национално самочувствие и достойнство предполага не конфронтации и сблъсъци. “Аз държа на тази постановка, с която вървяхме в предизборната кампания и първия мандат - толерантността и диалога са нашата сила”, категоричен бе Георги Първанов.
Той подчерта, че модерният патриотизъм не е конфликтност, а добросъседство, изградено на ясни и конкретни европейски принципи. “Такава ще бъде и политиката на президентската институция занапред”, каза още Първанов. Той допълни, че в цялата си предизборна кампания заедно с вицепрезидента Марин не са си позволили нито намек за нереалистични обещания и ангажименти. “И сега не бихме си позволили да се заиграваме с очакванията на българските граждани”, каза още Първанов.
Според него България има нужда от лидери, които могат да поемат отговорността, да казват истината, от лидери, които градят мостове, а не барикади. Президентът Първанов заяви, че заедно с вицепрезидента Ангел Марин и през втория си мандат няма да изневерят на стила си. “Ще търсим по-голяма ангажираност и президентска институция, която да бъде още по-отговорна, защото хората ни избраха такива, каквито сме”, допълни Георги Първанов. Той заяви, че България е извоювала своя авторитет и е постигнала своето европейско призвание именно с една такава политика, която може да се коригира и допълва, но не и да бъде радикално променяна. “Надявам се, че обстановката и процесите в България няма да налагат промени в президентската институция, а ще продължи да бъде необходимият гарант за стабилност и предсказуемост”, посочи още Първанов.
Той изрази и безпокойство от това, че евроскептицизмът може да намери почва в България. Повече обаче го тревожело, да не би българоскептицизмът да се разпространи.
По думите на държавния глава най-тревожно е недоверието на българските граждани към това, което политиците се стремят да постигнат. Според Първанов много по-често признанието отвън е по-ясно отколкото това вътре в България. “Днес за нас повече от всякога е важно в един широк обществен дебат да постигнем съгласието за това каква е марката за България, с какво ще влезем и трайно ще останем в позитивен смисъл в европейското общество”, допълни Георги Първанов. Той обеща, че като държавен глава ще направи всичко възможно за това българският глас да се чува в Европа. “Ако искаме да живеем като европейци в България, то първото и най-важно условие е да отговорим на изискванията на нашите европейски партньори. “И това ще стане, за да има България и за да пребъде България”, завърши словото си Първанов.
След церемонията Георги Първанов и съпругата му запалиха свещички в храм-паметника “Александър Невски”.

http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

Президентът Георги Първанов встъпи в длъжност за втори мандат (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди