изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 09:46 EEST
Италианският премиер Романо Проди бил “приятел на КГБ”    
По света

Александър Литвиненко обвинява италианския премиер Романо Проди, че е "приятел на КГБ". Това стана ясно от документалния филм "Как да отровиш шпионин", излъчен в понеделник вечер по телевизия ББС. Филмът е посветен на аферата с убийството на бившия офицер от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) Литвиненко.



Телевизионната програма "Панорама" на ББС, изготвила филма, разполага със строго секретен документ от Италия, в който отровеният с радиоактивния полоний 210 бивш офицер посочва Проди като “приятел на КГБ”.

Италианският сътрудник на Литвиненко - Марио Скарамела, заявява във филма, че сигурни източници, сред които и Литвиненко, са му казвали, че някои служители в Москва смятат бившия председател на Европейската комисия и сегашен премиер на Италия от социалистическата партия Проди за човек на КГБ.

Проди винаги е отричал да има връзки с КГБ, се посочва във филма.

По думите на съпругата на Литвиненко Марина отравянето не е станало без знанието на руския президент Владимир Путин.

В отговор говорителят на президента Дмитрий Песков казва пред ББС: "Отговарям направо, че Русия не е извършила това дело и е абсурдно дори да се помисли такова нещо. Ако тя казва, че Русия е убила Саша, значи лъже".

Филмът на "Панорама" развива тезата, че преди смъртта на Литвиненко е имало няколко опита агентът да бъде отровен.

Той разкрива, че две седмици преди Литвиненко да поеме смъртоносната доза полоний 210 е имало друг опит за неговото отравяне. Това е станало в суши-бара в Лондон, където на 16 октомври той се срещнал с бившите служители на КГБ Луговой и Ковтун.

Здравословното състояние на Литвиненко се влошава рязко на 1 ноември след среща в същия бар със Скарамела, но следи от радиоктивен полоний не са открити на местата, където двамата са седели, а другаде в бара.

Марина Литвиненко смята, че полоният е бил сложен в чая на съпруга й по време на срещата му на същия ден - 1 ноември, с Луговой и Ковтун в лондонския хотел "Милениум".

Скарамела заявява пред ББС, че няма представя как полоният се е появил в суши-бара и отрече да е бил замесен по какъвто и да е начин в отравянето.

“Знам, че го затвориха (суши-бара), защото откриха полоний, но изглежда следите не са били на мястото, където ние седяхме. Така че много неща трябва да се изяснят. Там, където ние стояхме, нямаше полоний,” обясни той.

Преди това широко бе разпространена информацията, че и в тялото на Скарамела са открити следи от радиактивния изотоп. Но разследващите журналисти в “Панорама” са открили, че първоначалните резултати от теста са били неточни, а следващите изследвания са били негативни.

Във вторник се навършват два месеца от смъртта Литвиненко, припомня агенция ББС.

Програма “Панорама” на обществената телевизия ББС стана известна у нас с разследващия филм “Да купиш игрите”, който показваше податливостта на члена на МОК Иван Славков към корупция, проявена в навечерието на олимпийските игри в Атина през 2004 г.  Показаните във филма кадри, в които подставено лице се среща със Славков в София, уж за да “уговори” гласа му в подкрепа на кандидатурата на Лондон за домакин на олимпиадата през 2012 г., предизвикаха скандал в МОК. Година след филма Славков бе изгонен от състава на ръководството на световното олимпийско движение.

http://mediapool.bg

 


Сходни връзки

Италианският премиер Романо Проди бил “приятел на КГБ” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди