изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:31 EEST
Таксиметрови блокади (ОБЗОР ІІ)    
Общество София. Таксиметрови автомобили от Пловдив и Сливен пристигнаха в столицата и се присъединиха към протеста на колегите си от столицата, провокиран от убийството на 51-годишния им колега Емил Емилов. Таксиджиите бяха посрещнати с аплодисменти и пред сградата на Народното събрание, и на кръстовището на Орлов мост в столицата. Колите са препълнени и във всяка от тях се возят по 5 – 6 души. Софийските им колеги ги посрещнаха с аплодисменти и клаксони. Инциденти до момента на площада пред парламента няма. Полицията стои в кордон около сградата на парламента.


Междувременно столичният кмет Бойко Борисов призова протестиращите, които са блокирали целия център на столицата, да не пречат на движението. Таксиджиите отначало пропускаха единствено линейки през блокадата, но после започнаха да позволяват единствено на тролеите от градския транспорт да минават по бул. “Цариградско шосе”.
Министърът на вътрешните работи Румен Петков бе освиркан от протестиращите. Докато говореше пред тях, те скандираха “Бойко”.
От своя страна председателят на Народното събрание Георги Пирински изрази готовност цял ден да провежда срещи, за да бъде постигнат консенсус с таксиметровите шофьори. Протестът на таксиджиите стана причина да бъде отменен и редовният парламентарен контрол.

Преговорите.


До един час ще бъде проведена среща в Министерски съвет на представители на протестиращите таксиметрови шофьори и министрите на вътрешните работи, на здравеопазването, на финансите, на правосъдието и на транспорта.
Ние сме готови да изпълним вашите искания – това каза Румен Петков, министър на вътрешните работи пред таксиджиите пред парламента. Шофьорите поискаха промяна в нормативната уредба, задължителна застраховка “живот”, реорганизиране на Бърза помощ, премахване на задължението да се слага предпазен колан в града, засилване на нощните патрули, обсъждане на новия закон за корпоративния данък, квота за законните таксита в София и бързо разкриване на убийството на 51-годишния таксиметров шофьор Емил Емилов. Румен Петков обясни, че проблемът с коланите е разрешен още през 2002 година със закон. Той обясни, че е готов да говори с протестиращите за тяхната сигурност, за монтиране на паник бутони в колите, за видеовръзка между диспечерските пунктове и колите и он-лайн връзка между диспечерите и дирекциите на МВР.
Той се обърна към Волен Сидеров, който по-рано поиска оставката му и вот на недоверие към правителството, с думите: “Г-н Сидеров, не спекулирайте с трагедията на хората. Всички знаят, че спекулациите са ваш патент”. След Румен Петков думата взе представител на шофьорите, който се обърна към Волен Сидеров с думите “Г-н Сидеров, това не е политически протест. Затова политическите спекулации – аут”.

Министърът на вътрешните работи Румен Петков пое ангажимент за най-бърза промяна в Закона за автомобилните превози. Това заяви в кулоарите на парламента председателят на Националното сдружение на таксиметровите шофьори Стефан Боснов, който е присъствал на срещата с вътрешния министър днес. Министър Петков се е съгласил още да се вземат предвид абсолютно всички нужни мерки за приемане на “едно реално законодателство, което да касае таксиметровия бранш”.
Боснов заяви, че за сигурността на шофьорите има няколко лични предложения – да бъде направена преграда между шофьора и пътника, да има паник – бутон, както и да се ограничи контингента от хора, които са излезли от градския транспорт и влезли в таксиметровия бизнес. Боснов бе категоричен, че не трябва да се натоварват таксиметровите шофьори. “Така както на запад карат по 7 часа и половин, така тази практика трябва да се въведе и в България”, подчерта шефът на сдружението.
На въпрос дали таксиметровите шофьори подкрепят искането за оставка на Румен Петков, Боснов заяви, че дори и да го подкрепят, техните искания ще бъдат предоставени и на следващия вътрешен министър.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински обясни пред депутатите, че заради протеста на таксиметровите шофьори, парламентарният контрол не може да се проведе. На депутатски въпроси бе предвидено да отговарят вицепремиерът и министър на образованието и науката Даниел Вълчев и министърът на вътрешните работи Румен Петков.
Пирински поясни, че до половин час в качеството си на изпълняващ функциите на премиера Станишев, който не е в България, Даниел Вълчев ще се срещне с представители на протестиращите таксиметровите шофьори.
След това той ще дойде в парламента и ще бъде изслушан за резултатите от срещата. Очаква се да бъде изслушан и вътрешният министър Румен Петков.
Георги Пирински призова депутатите да не напускат парламента до 14 часа, когато се очаква заседанието да бъде подновено.
Георги Пирински допълни, че е разговарял с представители на таксиметровите шофьори. Те не желаят протестът им да се политизира, подчерта председателят на парламента и се обърна към народните представители с думите: "Нека съдействаме за сериозно обсъждане и решаване на въпросите на таксиметровите шофьори".
По думите на Пирински най-наболелите въпроси, поставени от шофьорите, са: липса на сигурност, тежко данъчно бреме и лоши условия на работа.

Към София вече пътува и министърът на транспорта Петър Мутафчиев, който съкрати работното си посещение в Русе, за да се срещне с протестиращите.

Коментарите.

Протестът на таксиметровите шофьори е обясним. Това е една гилдия, която явно е подложена на сериозен риск при упражняването на своята професия. Това каза заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Лютви Местан. По думите му още по-разбираем е емоционалният заряд, съпровождащ протеста на шофьорите.
"Трябва да кажа, че днес силите на реда в страната проявиха зрялост и деликатност при осигуряване на спокойния ред по време на протеста", подчерта Местан. Той допълни, че управляващите са излезли очи в очи с таксиметровите шофьори, за да споделят "основателността на тяхната тревога и да споделят болката от убийството на техния колега".
Лютви Местан бе категоричен, че на този протест политици и протестиращи не са на двете страни на барикадата, защото такава няма.
"На фона на това ужасно престъпление, този абсолютно нецивилизован акт, властта се държа много цивилизовано", каза още депутатът от ДПС. По думите му днес и парламентът изиграл достойно своята роля, съдействайки за диалога между специализираните министерства и протестиращите.
"Най-важното сега е, да се открие извършителят на това ужасно престъпление и тук трябва да дадем възможност на служителите на МВР да проведат необходимите мероприятия по разкриване и арестуване на убиеца. Това би бил адекватният отговор на този спонтанен протест на таксиметровите шофьори", подчерта Лютви Местан.

“Апелирам всички граждани и браншови организации, засегнати от неадекватните действия на правителството, което продължава да упорства и да бъде глухо и сляпо за жестоките проблеми, които ескалират с всеки изминал ден, да дойдат на 14 февруари на националния митинг-шествие в столицата”. Това каза депутатът от ОДС Яне Янев. Той съобщи че СДС също е призовал всички свои членове и симпатизанти да вземат участие в този митинг, който вече се е превърнал в митинг срещу политиката на тройната коалиция. Яне Янев призова столичния кмет Бойко Борисов така, както е позволил живата верига на таксиметровите шофьори днес, да разреши и живата верига на митинга, организиран от “Ред, законност и справедливост” и подкрепен от СДС.

Ръководството на КНСБ е потресено от жестокото убийство на 51-годишния таксиметров шофьор Емил Емилов в София. Това се казва в съобщение на синдиката, изпратено до медиите. “Апелираме за бързото разкриване на извършителя. С тревога припомняме, че почти всяка година водачи на таксита стават жертва на посегателства”, се казва в съобщението на КНСБ.
“Напълно се солидаризираме със справедливите искания на протестиращите таксиметрови шофьори за вземане на спешни решения за осигуряване на безопасността им по време на работа; както и за необходимостта от задължителна застраховка “Живот” в тяхната професия”, заявяват от синдиката. КНСБ смята за наложително да се взаимстват добрите решения от другите европейски страни, например Великобритания, където шофьорското място е отделено и защитено по подходящ начин от пътниците, за осигуряване на безопасност на шофьорите. “Призоваваме таксиметровите фирми, във взаимодействие с МВР, да осигурят постоянна връзка на водачите на техните автомобили с органите на реда”, казват още от КНСБ.
Те заявяват пълната си подкрепа към желанието на таксиметровите шофьори за създаване на силна синдикална структура, която да ги представлява и да защитава ефективно техните трудови, човешки и осигурителни права, включително правото им на достоен и безопасен труд и живот. “Готови сме да им окажем необходимото съдействие и експертна помощ за изграждането й”, посочват от синдиката.
Ръководството на КНСБ апелира към протестиращите таксиметрови шофьори да осигуряват възможност за свободното движение на линейките и на пожарните коли, за да не бъде застрашаван животът на други хора.

СДС ще внесе искане за изслушване на премиера Станишев по повод нарастващата вълна от граждански и браншови протести. Това се казва в декларация на Националния изпълнителен съвет на СДС във връзка със трагичния инцидент. “Убийството на таксиметровия шофьор Емил Емилов е капката, която прелива чашата на общественото търпение. Високомерието и арогантността на тристранната коалиция доведоха до днешната трудна за страната ситуация. На всеки въпрос, зададен от страна на гражданите и опозицията, правителството отговаря с пренебрежение. Съюзът на демократичните сили многократно настоя правителството да даде ясни отговори защо се стигна до хаос в енергетиката, здравеопазването, пенсионната политика, акцизите, “Натура 2000”, заявиха от СДС.
“Днес пред Народното събрание се чуват високо искания, които трябва да бъдат гарантирани във всяка цивилизована държава - искания за сигурност, за възможност да се работи спокойно, искания властта в държавата да осигури на гражданите законност и сигурност”, коментират от СДС.
“Съюзът на демократичните сили подкрепя правото на всички граждански и браншови организации да защитават своите права и интереси. СДС приканва своите членове, симпатизанти и съмишленици да вземат участие в митинга на 14 февруари срещу политиката на тройната коалиция”, казват още от синята партия.
“Ще продължим да настояваме министър-председателят и министрите от тристранната коалиция да поемат своята отговорност и най-после да започнат да дават отговори на опозиционнните партии, както и на всеки един българин. В този диалог СДС е на страната на гражданите, защото това е отговорност на всяка демократична партия.
Отказът на управляващите да работят прозрачно и да се съобразяват с обществото създава поводи за напрежение и напомня един друг период на протести, известен като Виденовата зима”, категорични са от СДС. http://www.focus-news.net/
 


Сходни връзки

Таксиметрови блокади (ОБЗОР ІІ) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди