изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 11:00 EEST
НЕ ДОСТИГАТ МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ В ДОБРИЧКА ОБЛАСТ    
ОбществоВ момента има остра нужда от медицински сестри, научи НДТ от Мария Димитрова - председател на Регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи /БАПЗГ/.

 Тя посочи, че в колегията членуват около 2000 души. Действително в Добричка област обаче работели около 1000 души, останалите били в чужбина, но поддържали членството си. Непрекъснато ми се подават искания от работодатели, защото не могат да си попълнят бройките, каза още Мария Димитрова. Голяма част от работещите в лечебните дейности били пенсионери.
Председателят на колегията на БАПЗГ в Добрич обясни, че от м.г. е започнало издаването на сертификати по европейските стандарти за медицински сестри и акушерки, тип европейска карта за работа в чужбина. Така българските специалисти работели в европейските държави като сестри и акушерки, а не като санитари, както бе до сега. Остра нужда от наши специалисти изпитвали Англия, Италия и Германия. На ден в централата на БАПЗГ в София се издавали поне по 4 спешни сертификата.
Ниското заплащане у нас е основната  причина медицинските сестри да отиват да работят в чужбина, коментира Мария Димитрова. Като пример тя посочи Психиатрията в Добрич, където сестрите получавали по 183 лева основна заплата. Да не говорим за домовете за деца с умствена изостаналост, за стари хора, където работата е тежка, а трудът не е достойно заплатен, коментира председателят на местната структура на БАПЗГ. НДТ

 


Сходни връзки

НЕ ДОСТИГАТ МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ В ДОБРИЧКА ОБЛАСТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди