изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 20:53 EEST
ПРИКЛЮЧВА ПРОЕКТЪТ ABLE    
ОбществоПо него в началото на февруари добричката библиотека е получила дарение от 67 книги от  Нанси Болт - координатор на проекта от американска страна

Приключва дейността по проекта ABLE  за американско-български библиотечен обмен, в който участва и РБ "Дора Габе" в Добрич. По него за обогатяване на материалната си база библиотеката ще получи за втори път оборудване за едно компютърно работно място за читатели, с интернет връзка и лицензиран софтуер в рамките на 2020 лв. Като резултат от работата по този проект, с участието на всички библиотеки-участници, е изграден уебсайт, който включва  Портал за обществена информация. Той предоставя обществена информация, която добричката библиотека предоставя на всички граждани, които посетят Центъра за информация и справочно-библиографско обслужване.
Този център е мястото, където консултант-информаторът помага при търсене на необходимата литература в традиционния каталог на библиотеката, съобщиха от РБ "Дора Габе". Тук може да се ползват и чужди бази данни - електронните каталози на други библиотеки, виртуални библиотеки и различни библиотечни и информационни колекции. Освен автоматизирани справки по различни теми, може да бъде изготвена също писмена тематична библиографска справка за дипломна работа, квалификация и др.
В Центъра за информация е осигурен свободен достъп до Интернет. На всички читатели на библиотеката се предоставя безплатен достъп - в рамките на 30 минути на ден. Тук може самостоятелно да се търси  разнообразна информация в глобалната мрежа, да се получи и консултантска помощ при търсенето на общественополезна информация. В центъра може да се използва и правно-информационната система Ciela, която осигурява актовете на българското законодателство. На учениците и студентите се предоставя помощ при подготовка на литературни теми и други задачи, свързани с учебния процес. Малките читатели могат да поиграят  онлайн в избрани безопасни детски сайтове.
С цел подобряване обслужването е разкрита нова читалня за дневна периодика и е пребазиран сектор "Изкуство", съобщиха още от библиотеката.
 


Сходни връзки

ПРИКЛЮЧВА ПРОЕКТЪТ ABLE | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди