изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-08 @ 20:30 EEST
Главният прокурор поиска сваляне на имунитета на депутата от левицата Тома Томов    
Ред и сигурност

Главният прокурор Борис Велчев е подписал в сряда сутринта искане до парламента за снемането на имунитета на депутата от Коалиция за България Тома Томов. Това съобщи в сряда пред журналисти самият Велчев.



Тома Томов е лидер на партия “Рома”, която влиза в Коалиция за България, самата тя част от тройната управляваща коалиция заедно с НДСВ и ДПС.

Разследването срещу депутата е част от това срещу заместник-районния прокурор на Оряхово Димитър Нинов, който беше арестуван във вторник за престъпления по служба и корупция. Тези престъпления са започнали още преди десет години с укриването или бавенето на огромен брой дела. Тома Томов също ще бъде разследван за деяния с престъпен характер в качеството му на прокурор на Оряхово, допълни главният прокурор.

Борис Велчев уточни, че прокуратурата ще разследва Томов и Нинов за извършени от тях престъпления както поотделно, така и в съучастие.

По думите на главния прокурор, двамата са оказвали корупционен натиск по дела, свързани с митническия режим, и са укривали други дела, които Велчев не пожела да конкретизира. През Оряхово минава голяма част от трафика на петрол и петролни продукти.

Главният прокурор Борис Велчев каза още, че е въпрос на време да се види дали парламентът ще уважи искането му за сваляне на имунитета на Тома Томов. Прокуратурата е мотивирала добре искането си, уточни той.

От думите на Велчев стана ясно, че по разработката срещу Нинов е участвала и Национална служба “Сигурност” (НСС), но не пожела да конкретизира дали информацията от кантраразузнаването е била използвана срещу депутата.

Велчев каза още, че ще поиска отстраняване от работа на зам.-районния прокурор в Оряхово, защото, ако съдът не уважи искането той да остане за постоянно в ареста, ще може да се върне на работа. А това, според Велчев, при наличните данни срещу Нинов, е недопустимо.

Пред журналисти в парламента Тома Томов коментира, че няма от какво да се притеснява. “Още повече, че не знам за какво става дума. Това, което чувам от медиите, е абсурдно”, обясни той.

Да се говори за преписки отпреди десет години, е меко казано, несериозно. При всички избори в страната срещу мен започва атака, и тази вече е върхът”, каза още Томов. Атаката срещу него била политическа  и етническа, добави депутатът, намеквайки за ромския си произход. Той обеща до седмица да разбере откъде идва тази атака.

Тома Томов смята, че срещу него е имало разработки от службите още по времето, когато е бил районен прокурор в Оряхово.

Депутатът от левицата Татяна Дончева коментира за Mediapool, че имунитетът на народния представител не може да възпрепятства правосъдието. Коалиция за България винаги е имала такава позиция, допълни тя.

Председателят на ПГ на левицата Михаил Миков каза, че още не се е запознал с искането на прокуратурата за имунитета на Томов, и когато го направи, ще коментира случая.    

http://mediapool.bg

 


Сходни връзки

Главният прокурор поиска сваляне на имунитета на депутата от левицата Тома Томов | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди