изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 06:30 EEST
ДОБРИЧЛИИ НЕ ИСКАТ "ЗАЩИТЕНО ЖИЛИЩЕ" ВЪВ ВХОДА СИ    
ОбществоС декларация излязоха живеещите в блок 62 вх.А, ап. 2 в ЖК "Строител". Вчера тя бе предоставена на редакцията на в. "Нова добруджанска трибуна".

Протестът на добричлиии е срещу изграждането на "Защитено жилище" в апартамент на първия етаж в блока. Декларацията е придружена от подписка с 62 подписа на живеещи във вход А, както и 11 - на обитаващи вх. В на блок 61. Защитеното жилище ще бъде изградено от Областния диспансер за психично здраве "Д-р Петър Станчев" по спечелен проект пред Министерството на труда и социалната политика. Във връзка с него Общинският съвет реши да предостави въпросният апартамент за изграждане на такова жилище.
В декларацията живеещи във вход А заявяват, че едно такова съжителство е опасно. Те считат, че ще станат заложник на програмата, която е безотговорна към здравите хора. "Живеем в демократична страна, член на Европейския съюз, където по закон една група не трябва да бъде подценявана за сметка на друга - пише в документа. - Считаме, че изкуствено насажданото интегриране води до нетърпимост. Сигурни сме, че интегрирането трябва да бъде доброволно и за двете страни". В декларацията живеещите във вход А изразяват мнението си, че би било по-удачно защитено жилище да бъде изградено в самостоятелна къща на "Жилфонд-Инвест". Пред репортер на НДТ негодуващите споделиха, че нямат нищо против интеграцията на хората с психични заболявания, но се притесняват, че те ще излизат навън, че няма да са винаги в ремисия и се страхуват за децата и внуците си. 
Несъгласието на съгражданите ни бе обсъждано вчера и на сесия на Общинския съвет в Добрич. Управителят на психодиспансера д-р Маргарита Новоселска обясни, че настанените в защитените жилища ще бъдат там временно, като идеята е те да бъдат върнати в семейна среда. Те системно и ежедневно ще бъдат наблюдавани от специалисти, които ще ги подкрепят и обучават. Стана ясно, че в защитеното жилище ще бъдат настанени четири лица. Сред тях няма да има агресивни, това ще са хора с по-лека депресия или други психични заболявания, които ще бъдат внимателно подбрани. Кметът Детелина Николова съобщи, че по данни на МТСП до края на 2006 г. в България са изградени 14 защитени жилища. НДТ

 


Сходни връзки

ДОБРИЧЛИИ НЕ ИСКАТ "ЗАЩИТЕНО ЖИЛИЩЕ" ВЪВ ВХОДА СИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди