изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 14:58 EEST
Окончателно отрязаха изселниците от евроизбори    
ПарламентЗа евродепутати ще могат да гласуват само избиратели, които са били в България или страна-членка на ЕС поне 60 дни през последните три месеца преди изборите. Това стана ясно, след като депутатите приеха на второ четене текстове от Закона за избиране на представители в Европейския парламент.

Избирателни секции на изборите за евродепутати ще могат да се разкриват извън страни-членки на ЕС при минимум 20 желаещи да гласуват. Те трябва да са подали декларация, че отговарят на условията, записани в закона, едно от които е пребиваване в България или страна-членка на ЕС поне 60 дни през последните три месеца преди изборите. Декларацията трябва да се подаде не по-късно от 20 дни преди изборите в съответното консулство на страната, извън ЕС. В тази декларация трябва да бъде посочено още, че постоянният и настоящият му адрес са на територията на съюза. Поправката се прави, за да може гражданите, които отговарят на условията, но в деня на изборите им се налага да пътуват извън ЕС, да могат да се възползват от конституционното си право на глас. Лицата, декларирали, че ще гласуват извън територията на България, няма да могат да бъдат дописвани в избирателните списъци в деня на самите избори, за да гласуват в страната ни, решиха още депутатите. Президентът на България в срок не по-късно от 60 дни преди изборите трябва да издаде указ за датата. Президентът ще утвърждава и вида на изборните книжа, след което трябва да ги обнародва в Държавен вестник.
http://dnes.dir.bg/
 


Сходни връзки

Окончателно отрязаха изселниците от евроизбори | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.16 секунди