изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 08:51 EEST
150 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПЕТЪР ГАБЕ    
КултураС документална изложба и портретна вечер в Добрич бе отбелязана 150-ата годишнина от рождението на добруджанския общественик и публицист Петър Габе. Организатори бяха регионална библиотека "Дора Габе", Регионалният исторически музей и читалище "Йордан Йовков".

Изложбата включва документи от фондовете на библиотеката и музея - книги на Петър Габе, документи, свързани с живота и делото му, статии от периодичния печат, фотографии и др. Показани са, например, неговите свидетелство за завършен 3 клас от 1872 г., свидетелство за изпълнение на военна повинност, удостоверение за придобиване на българско поданство и др.  По време на портретната вечер слово за живота и дейността на Петър Габе произнесе историкът  Цветолин Недков, а доклади на ученици от Финансово-стопанска гимназия  "Васил Левски" запознаха аудиторията с интересни факти от делото на будния добруджанец. За добрата атмосфера на вечерта се погрижи и музикантът Ангел Ангелов /пиано/. През 1884 г. Петър Габе /баща на Дора Габе/ се заселва заедно със семейството си в Южна Добруджа. В края на 19 и началото на 20 век в селата Паскалево, Дъбовик и Кардам той създава едри модерни земеделски стопанства, които са с интензивно производство и пазарна насоченост. Петър Габе се занимава с обществена, публицистична и аграрно-икономическа дейност. Автор е на книги, брошури и статии.
 


Сходни връзки

150 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПЕТЪР ГАБЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди