изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 07:58 EEST
168 ДЕЦА ОТ ОБЛАСТТА МОГАТ ДА БЪДАТ НАСТАНЕНИ В ПРИЕМНИ СЕМЕЙСТВА    
ОбществоВ социални домове в Добричка област в момента са настанени 190 деца. За 168 от тях е направена оценка, че могат да бъдат настанени в приемни семейства.

Това съобщи вчера Снежана Ванкова, която оглавява Регионалната дирекция за социално подпомагане. 95 от децата са в Дома за медико-социални грижи, 49 - в дом "Дъга", и 24 - в дома в с. Овчарово.
Три са към момента приемните семейства в Добрич, съобщи Магдалена Миткова, директор на дирекция "Социално подпомагане" в града. В тях е настанено по едно дете - от домовете "Дъга" и в с. Овчарово. Децата са на 7, 8 и 12 години. Едното от тях е с неизвестни родители и дори не е имало акт за раждане. И трите приемни семейства имат свои деца, коментира М. Миткова. Едните родители дори споделили, че децата им са големи и къщата вече е празна, а много искат да се чува детски глас.
Вече е въведен статутът на професионалното приемно семейство, припомни още г-жа Миткова. В него приоритетно се настаняват деца до 3 години, деца с увреждания, деца - жертви на насилие или трафик или такива, спрямо които е приложена мярка "полицейска закрила", след изтичане на срока й. Приоритетно се настаняват и деца при условията на заместваща приемна грижа. Настаняването е краткосрочно /до 1 година/, дългосрочно /за срок над 1 г./ и спешно /с цел запазване живота и здравето на детето/. Определен е и размерът на основното месечно трудово възнаграждение на професионалното приемно семейство. При настаняване на едно дете той е 234 лв. /130 % от МРЗ/, при две деца - 252 лв /140 % от МРЗ/ и при три или повече - 270 лв /150 % от МРЗ/. Приемните родители не притежават родителски права и при тях не възникват правните отношения на осиновяването, коментира още М. Миткова.
 


Сходни връзки

168 ДЕЦА ОТ ОБЛАСТТА МОГАТ ДА БЪДАТ НАСТАНЕНИ В ПРИЕМНИ СЕМЕЙСТВА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди