изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 18:35 EEST
ПО-ПЪЛНО ИЗПОЛЗВАНЕ КАПАЦИТЕТА НА СЛЕДОВАТЕЛИТЕ ИСКА ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР    
Общество 
Това сподели за НДТ директорът на Окръжната следствена служба в Добрич Атанас Атанасов, който участва в отчета на НСлС и ОСлС за 2006 г.

В отчет за дейността на Националната следствена служба и Окръжните следствени служби през 2006 г. участва преди дни директорът на ОСлС в Добрич Атанас Атанасов. На него са присъствали председателят на Върховния касационен съд Иван Григоров, главният прокурор Борис Велчев, председателят на Висшия административен съд Контстантин Пенчев, зам.-министърът на вътрешните работи Румен Андреев и др. Отчетено бе, че в началото на 2006 г. щатът на НСлС и ОСлС е бил 1 124, докато в края на годината той е почти 50 процента съкратен - 614 следователи на щат, разказа Атанас Атанасов. Той допълни, че през м.г. са били преназначени 486 следователи в прокуратурата и съда, реално в момента в НСлС и ОСлС те били 569. "В края на 2006 г. психозата, породена от напускането на много следователи и скептицизмът относно бъдещето на следствието до голяма степен са преодолени. Това стана не и без подкрепата на новия главен прокурор", коментира началникът на ОСлС в Добрич. По време на отчета е станало ясно, че през годината са образувани 15 дела срещу магистрати, това показва една засилена нетърпимост към деянията им, каза Атанас Атанасов. Отчетено е било внедряването на централна информационна система в следствените служби. До момента в страната били въведени 130 000 документа. "Единствено от МВР не изпълняват подписаната съвместна инструкция и не представят документи за въвеждане" - каза Атанас Атанасов.
По време на отчета на няколко пъти е било споменато, че годината е била особено трудна за Окръжните следствени служби. На следовател са се падали средно по 70 дела. Най-натоварени са били ОСлС в Пазарджик и Шумен, а най-много следствени дела е имало в София, Бургас и  Варна. "Особено впечатление направи изказването на главния прокурор Борис Велчев, който искрено благодари за отличната съвместна работа и доверие", сподели Атанас Атанасов. Обвинител №1 на България е поставил на вниманието на присъстващите два проблема - за съдбата на следствието и за т. нар. амнистирани престъпления - при които делата са приключили заради изтекли давностни срокове. "По първия проблем той каза, че животът е по-силен и е дошло времето да преосмислим някои неща, а именно по отношение на по-пълното използване капацитета на следователите - разказа директорът на ОСлС в Добрич - Борис Велчев заяви, че следствието е национален ресурс и трябва да се използва по пътя на разширяване на компетентностите и промените на НПК". Обвинител №1 е говорил за разширяване им по отношение на делата за пране на пари, компютърните престъпления, деянията, извършени от непълнолетни и срещу деца, както и за правото на главния прокурор и неговия заместник да възлагат по-сложни дела на следователи. Борис Велчев е съобщил, че е поставил въпроса пред еврокомисаря по правосъдието, свободата и сигурността Франко Фратини и е получил положителното му становище по отношение на по-пълното използване капацитета на следователите.
По време на отчета Иван Григоров също е заявил подкрепата си за разширяване компетенстностите на следствието. Бившият директор на НСлС Бойко Рашков е подчертал, че през последните около 15 години следствието е понесло три големи удара. Най-големият е бил през 2006 г., когато е направена т. нар. редукция. НДТ

 


Сходни връзки

ПО-ПЪЛНО ИЗПОЛЗВАНЕ КАПАЦИТЕТА НА СЛЕДОВАТЕЛИТЕ ИСКА ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.75 секунди