изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 12:56 EEST
Депутати предложиха промяна в Закона за референдумите    
Парламент
София. Депутатите Димитър Абаджиев, Мария Капон и Елеонора Николова са внесли проект за промяна в Закона за референдумите. Това съобщи Димитър Абаджиев в парламента, предаде репортер на Агенция “Фокус”.


Целта на промените е да се даде възможност на българските граждани без намесата на Народно събрание и Министерски съвет да искат провеждането на национален референдум. В сегашния закон това ставало единствено по предложение на законодателните институции. В проектозакона е записано, че 300 000 трябва да са гражданите, които могат да поискат провеждането на референдум. “Предвидили сме изисквания и определен лимит, в който Народното събрание може да откаже провеждането на такъв национален референдум, но и определен брой граждани, при които да не може да се откаже”, посочи Абаджиев. В срок от шест месеца след внасяне на искането, Народното събрание е длъжно да се произнесе. При наличие на 25 % български граждани референдумът трябва да бъде проведен в рамките на два месеца или при първите възможни избори в страната.
Промените се внасят с подкрепата на Политическа партия “Новото време”. Председателят й Емил Кошлуков обясни, че се цели задължаване на Народното събрание да се съобрази с взетото на референдума решение.
За провеждането на национален референдум се събират подписи с трите имена, ЕГН и настоящ адрес на желаещите граждани в срок от един месец. МВР трябва да извърши проверката на събраните данни, след което Народното събрание да се произнесе по искането, а президентът – да насрочи дата за референдума.
За местен референдум ще се изискват данни на 10 % от избирателите.
Кошлуков и Абаджиев бяха категорични, че сроковете могат да бъдат променяни в процеса на обсъждане на законопроекта.
Мария СТАЛЯНОВА

 


Сходни връзки

Депутати предложиха промяна в Закона за референдумите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди