изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:12 EEST
Серафим Стойков: Над 500 досиета на бившата ДС вероятно са на "черния пазар"    
НовиниСофия. 521 е точният брой на досиета на бившата Държавна сигурност, които са изчезнали от архива на МВР, съобщи пред Агенция “Фокус” Серафим Стойков, бивш директор на служба “Информация и архив” на вътрешното ведомство от 1992 до 1994 и от 1997 до 2005 г.

“Ревизията, която назначих, установи, че липсват 271 броя архивни дела на агенти и 250 дела на обекти, разработвани от ДС. Това е огромна бройка!”, коментира Стойков.
Според него тези документи най-вероятно се въртят на "черния пазар" за досиета и всеки момент могат да се появят в публичното пространство. Пазарът за подобни компромати съществува още от 1990 г. и се създава с досиетата на действащите агенти, които обаче не са влизали в нито един архив. Затова и не може да се каже какъв точно е техният брой.
Обезпокоителното е, че тези над 500 досиета са вписани в регистрите на МВР, но реално липсват в архива и следователно са изнесени, обясни Стойков. От кого и кога обаче, не е ясно.
По данни на Серафим Стойков, през 1990 г. са били унищожени около 41% от досиетата, съхранявани в архива на МВР. Не е ясно какво е станало с документите на бившата ДС, които са в бившето Първо главно управление (сега Национална разузнавателна служба) и във военното разузнаване.
Росен ИВАНОВ

http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

Серафим Стойков: Над 500 досиета на бившата ДС вероятно са на "черния пазар" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди