изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 16:08 EEST
109 ГЕНЕРАТОРА ЩЕ ВДИГНАТ В КАВАРНЕНСКО    
ИкономикаГлавният архитект на Каварна Юлиан Илиев каза, че в момента на територията на общината има заявен интерес за изграждане общо на 109 генератора. 23 били фирмите, които са подали документи и са заявили инвестиционни намерения да добиват ток от вятъра край Каварна.

През последните две години се забелязва засилен инвеститорски интерес по отношение на исканията на разрешителни за изграждане на ветрогенератори в Добричко, каза и директорът на РДНСК - Добрич, инж. Веселин Ганев. Търсенето е най-вече в землищата на общините Генерал Тошево, Добричка, Каварна и Шабла. "Безспорен лидер в това отношение е Каварна. Там има най-много искания" - каза още инж. Ганев. В района на Каварненско предстои и да бъдат изградени два големи ветроенергийни парка, инвеститори са "Инос 1" и "Универсум енерджи", общо двете фирми ще вдигнат 67 ветрогенератора. "Засега все още са на ниво идейни проекти, тъй като имат процедури по ОВОС" - добави още шефът на РДНСК. Сред инвеститорите, които искат да добиват ток от вятъра в Добричко, са само фирми от вътрешността, каза още Ганев - София, Разлог, Бургас, Русе, Сандански.
Николай Узунов, който е супервайзор на първите два узаконени с акт 16 ветрогенератора в Каварненско на фирма "Аргос", разкри, че турбините са настроени да работят при скорост на вятъра над 3 м/сек. и да спират под тази скорост, както и при увеличена скорост на вятъра - над 22 м/сек. "Най-добре е височината на генератора да е 50 м или над 53-ия метър, тъй като на 53 м височина се намира т.нар. Роза на ветровете и става завихряне" - разкрива още от тънкостите супервайзорът. Двама общо били хората в Каварна, които се грижели за работещи ветрогенератори, но Узунов предполага, че много скоро ще има нужда от такива хора, защото в Каварненско има засилен инвеститорски интерес за изграждане на големи ветроенергийни паркове в землищата на общината.
Жители на Дебрене казаха, че засиленият интерес към парцели за ветрогенератори вдига цената на земята. Хора от селото разказаха, че много често се търсели парцели точно за генератори. Досега в Дебрене има три ветрогенератора, като двата са с мощност по 400 киловата, а третият - 250 киловата. Съоръженията са изградени от варненското дружество "Еко енергия" през 2005 г. и вече са включени в енергийната система на страната. Имотите тогава са купувани за 400-450 лв./дка, докато сега жителите на селото и собственици на земя искат по 1000 лв. за дка, когато разберат, че земята се търси за изграждане на ветрогенератори. Софийската фирма "Ренесанс-БГ" ООД също е собственик на парцели край селото и ще изгражда два генератора с мощност по 1650 киловата. Жителите на Дебрене смятат, че селото и землището около него ще се превърне във втория ветроенергиен парк в областта след община Каварна.
 


Сходни връзки

109 ГЕНЕРАТОРА ЩЕ ВДИГНАТ В КАВАРНЕНСКО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.51 секунди