изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 12:23 EEST
66 ЛЕВА ЛИ СТРУВА ЖИВОТЪТ НА ЕДНО МЛАДО МОМИЧЕ?    
Общество Това пита от страниците на "Нова добруджанска трибуна" майката на загиналата преди пет месеца при катастрофа Зорница от Добрич. Семейството и приятелите са шокирани от присъдата, отредена на причинилия смъртта - условна  от три години лишаване от свобода, с 5-годишен изпитателен срок и лишаване от право да управлява МПС за година и половина 

 

"66 лева ли струва животът на едно младо момиче?". Това е един от многото въпроси, които задава Нели Славова - майка на загиналата преди 5 месеца при катастрофа край Варна Зорница, която завинаги остана на 24 години. "66 лева - това е смешно и грозно. Това  е гавра с паметта й" - допълва почернената майка. 66 лева са разноските по делото, които трябва да заплати причинилият смъртта на младата жена - Светлозар Дучков Дуков от Добрич. И да излежи условна присъда, постигната със споразумение, за което родителите на загиналата научават при случайна проверка в деловодството на Варненския окръжен съд. "Не сме удовлетворени от присъдата на подсъдимия Светлозар Дучков Дуков" - заяви Нели Славова, която потърси трибуна на страниците на НДТ - за да разкаже и малкото, което знае за трагедията, за да зададе въпросите си, на които не получава отговор от институциите, да сподели как живее едно семейство, изгубило детето си...

 

КАТАСТРОФАТА

 

Пътното произшествие, при което загина Зорница, става през октомври м.г. Официалното съобщение, публикувано в страницата на областна дирекция "Полиция" във Варна на 29 октомври гласи: "На 28.10.06 г. около 11,30 ч по пътя Добрич-Варна, на 50 м след разклона за военното поделение до с. Любен Каравелово, "Фиат Брава" с толбухинска регистрация, управляван от С. Д. 30 г. от Добрич, поради несъобразена скорост и употреба на алкохол - 2 промила в кръвта, излиза от дясно на пътя, блъска се в крайпътен скат и се преобръща. Вследствие на ПТП-то на място загива пътничката на задната седалка - 24-годишна жена от Добрич. Същата не е ползвала обезопасителен колан."

 

СПОРАЗУМЕНИЕТО

 

е подписано на 1 март 2007 г. и с него се прекратява наказателното производство. В протокола на Варненския окръжен съд пише: "С настоящото споразумение се постига съгласие по следните въпроси:

1. Приема за безспорно и категорично установено, че на 28.10.2006 г., около 11.30 часа, по пътя гр. Добрич-гр. Варна, след разклона за село Любен Каравелово, обл. гр. Варна, при управление на личния си автомобил "Фиат-Брава", с рег. №  ТХ 1069 РХ, в пияно състояние - съдържание на алкохол в кръвта - 1,4 на хиляда, установено с химическа експертиза № 3556/ 30.10 2006 г. на МБАЛ "Св. Анна" гр. Варна, нарушил правилата за движение чл. 20, ал. 1 от ЗДП и чл. 20, ал. 2 от ЗДП и по непредпазливост причинил смърт на пътуващата в автомобила Зорница Стефанова Славова - на 26 години - престъпление по чл. 343, ал. 3, пр. 1, б "Б", вр. чл. 343 ал. 1, б "В", вр. чл. 342, ал. 1 от НК.

2. За извършеното подсъдимият Дуков следва да понесе наказание, индивидуализирано по чл. 54 от НК - лишаване от свобода за срок от три години, чието изпълнение на основание чл. 66 от НК да бъде отложено с изпитателен срок от пет години, както и на основание чл. 343 г. пр. 1, вр. чл. 343, вр. чл. 54 от НК наказание "лишаване от право да управлява МПС" за срок от една година и шест месеца.

3. Разноските по делото в размер на 66 лева в полза на ВСС да бъдат заплатени от подсъдимия." В протокола пише още: "Определението е окончателно и не подлежи на обжалване". Публичното заседание на съда е председателствано от Иваничка Славкова, прокурор е Галина Минчева. От протокола става ясно, че Светлозар Дуков е юрисконсулт в ТБ "Пиреус" в Добрич.

 

ШОКИРАНИ СМЕ ОТ ТОВА РАЗВИТИЕ НА НЕЩАТА,

 

споделя Нели Славова. Тя разказа, че никой не ги е информирал за делото. Разбрали за споразумението, сключено на 1 март, случайно, при проверка в деловодството на съда на 15 март. "Родителите, приятелите и всички познати на Зорница смятаме, че трябваше да бъдем призовани при постигане на споразумението като страна - споделя Нели Славова. - Бяхме упълномощили адвокат и чакахме призовки за водене на дело по общия ред". Майката се възмущава и от друго - в протокола са объркани годините на Зорница - тя е на 24 години, а там е записано 26.

 

МНОГО Е ТЕЖКО, КОГАТО ДОВЕДАТ ДЕТЕТО ТИ В КОВЧЕГ,

 

споделя съсипаната майка. И допълва "Ние сме ощетени, детето ни е убито, а не можем да бъдем страна по делото...". Първият шок дойде, когато ни се обади дознател от РПУ-Аксаково и ни съобщи, че дъщеря ни е загинала при катастрофа, разказва Нели Славова. Вторият шок настъпил, когато най-тактично и деликатно е било казано на родителите, че не бива да виждат Зорница, защото състоянието й било ужасно. "Дори след като снимките от произшествието излязоха, нямахме сили да ги погледнем" - споделя майката на Зорница. Многобройни са въпросите, които тя задава и по отношение на самото произшествие. "Не е имало кола, която да е идвала отсреща и да са се ударили челно, не е имало дърво, не е изпреварвана друга кола... Пътят е бил чист, времето топло... Всичко е станало само от несъобразената скорост и от алкохола. След като не бяхме призовани на делото, нямахме възможност да разберем точно как е станало... Знаем само, че е изхвърчала и колата минава през нея..." - споделя смазаната от мъка жена. Тя разказва, че ден преди катастрофата приятелката на Зорница - Росица, която работи в "Информационно обслужване" в областна администрация, й се обажда и й казва, че в събота ще пътуват със Светлозар до Варна. "Така че пътуването не е инцидентно, той е знаел от предния ден..." - допълва майката.

Цели пет месеца не сме притеснявали с нищо Светлозар Дуков. И той не ни е потърсил, дори от

 

ЧОВЕШКА ГЛЕДНА ТОЧКА -

 

за да ни каже как точно е станала катастрофата и убийството на нашето дете, споделя Нели Славова. "Като майка ходих няколко пъти на работното място на Росица - исках да разбера как е станало, кои са последните думи на детето ми... - разказа Нели Славова - Казва ми, че нищо не помни."

Зорница беше отлична студентка, завърши "Публична администрация" в Софийския университет, разказва майка й. Тя работеше като младши експерт в "Административен контрол" в областна администрация. "Беше много щастлива, че работеше при едни много точни и интелигентни дами - зам.-областните управители д-р Евгения Георгиева и Олга Задгорска, беше доволна от работата си" - допълва Нели Славова.

 

"АЗ ЗНАМ, ЧЕ ДЪЩЕРЯ МИ НЯМА ДА СЕ ВЪРНЕ,

 

но искам справедливо наказание - категорична е майката на Зорница. - А той получи минималното... Уби детето ни, преобърна живота ни, превърна го в ад... Ние сме осъдени души". Почернената жена споделя, че пет месеца не е търсила медиите, за да не пречи на разследването, защото са очаквали справедлива присъда. "А някои хора се възползваха от това, измъкнаха се по терлици..." - казва Нели Славова. И споделя, че няма думи да коментира записаното в протокола, че "съдът намира, че постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала". Как може да се говори за някакъв морал, пита съкрушената майка. НДТ

 


Сходни връзки

66 ЛЕВА ЛИ СТРУВА ЖИВОТЪТ НА ЕДНО МЛАДО МОМИЧЕ? | 6 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
66 ЛЕВА ЛИ СТРУВА ЖИВОТЪТ НА ЕДНО МЛАДО МОМИЧЕ?
Автор: Anonymous да 2007-03-21 @ 12:59 EET
Потресена съм от прочетеното!Срам за ВАС български юристи,позорно срамещи своята професия!Съпричастна съм към болката на скърбящото семейство.
66 ЛЕВА ЛИ СТРУВА ЖИВОТЪТ НА ЕДНО МЛАДО МОМИЧЕ?
Автор: Anonymous да 2007-03-21 @ 18:37 EET
Съпричастна съм към болката на родителите,преди 25 дни по4ина нашата дъщеря от катастрофа в Египет.Болката ни е голяма и разбирам много добре майката.скърбя заедно с нея.
Таня Петрова

66 ЛЕВА ЛИ СТРУВА ЖИВОТЪТ НА ЕДНО МЛАДО МОМИЧЕ?
Автор: Anonymous да 2007-03-21 @ 19:05 EET
Towa moje da se sluchi samo w BG s towa prawosadie mijawo ujkim go ima a wsashnost nqma.Kakwoto prawosadieto takawa e darjawata,radwam se che se izmaknah ot BG ama sawsem ei taka niakwo ugrizenie ili nostalgiq za "nqjkade tam BG" ujas a sam nad 50 godini a kakwo ostawa za mladite ne mi se misli.....i sa prawi ako pone nqkoi misli malkoooo pone kato men.Izkazwam saboleznowaniq kam semeistwoto no.......jestokoto e che sa popadnali w nepodhodqshata darjawa .Oshte 50godini da bqh jiwqla w BG pak taka shqh da mislq sajelqwam bqh otkrowenna do bolka!
66 ЛЕВА ЛИ СТРУВА ЖИВОТЪТ НА ЕДНО МЛАДО МОМИЧЕ?
Автор: Anonymous да 2007-03-22 @ 10:28 EET
тези хора нормални ли са ?
66 ЛЕВА ЛИ СТРУВА ЖИВОТЪТ НА ЕДНО МЛАДО МОМИЧЕ?
Автор: Anonymous да 2007-03-23 @ 23:09 EET

Porednoto dokazatelstwo 4e ne zakona e opredelq6t a horata koito poznawa6.Ima6 li otno6eniq s to4nite hora koito winagi moje da se izmykne 4owek beznakazano.porednoto dokazatelstwo e tozi slu4ai.4udno mi e za6to se izmislqt zakonite pri polojenie 4e ne se spazwat.mi naj dobre da gi nqma.

66 ЛЕВА ЛИ СТРУВА ЖИВОТЪТ НА ЕДНО МЛАДО МОМИЧЕ?
Автор: Anonymous да 2007-03-27 @ 21:29 EEST
БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ ИМА НОВА СТОЛИЦА И ТЯ Е БРЮКСЕЛ!ТОВА ТУК КОЕТО МОГАТ ДА КУПЯТ РОДИТЕЛИТЕ МУ С ПАРИ ТАМ НЕМОГАТ!БРЮКСЕЛ ЗНАЯТ ЗА НАШИТЕ ЮРИСТИ И НЯМА ДА СЕ УЧУДЯТ!ОБЪРНЕТЕ СЕ ЗА СЛУЖЕБЕН ЕВРОП.АДВОКАТ И ТЕ С ОТГОВОРНОСТ ЩЕ ПОЕМАТ БЕЗПЛАТНО СЛУЧАЯ ЗА ДА ДОКАЖАТ КОЛКО СТРУВАТ НАШИТЕ!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди