изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 19:37 EEST
МЕТОДИКА ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ НА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ЕВРОИЗБОРИТЕ    
Европейски съюзНовата методика за изчисление на резултатите от изборите за европейски представители Хеър Нимайер бе представена от говорителя на ЦИК Александър Александров.

Първата стъпка за изчисление е да се сумират всички действителни гласове. Техният брой се дели на броя на мандатите на българските евродепутати – т.е. на 18. По този начин се получава национална изборна квота. Ако при изчислението на НИК резултатите се получи дробно число, то ще бъде закръглено до по-голямото естествено число. Всички независими представители, които са получили брой гласове равен или по-голям от НИК, получават мандат. Останалият брой мандати се разпределя между участващите партии и коалиции. Ако някой от участниците е получил гласове под националната изборна квота, той не участва в разпределението на мандатите и неговите гласове не се прехвърлят пропорционално на другите участници.
След като бъде определен броят на независимите депутати, получаващи мандат на европейски представители, гласовете на всички партии и коалиции, участващи в изборите, се сумират. Полученият резултат се разделя на броя на останалите мандати и се получава т.нар. квота на Хеър.
После се сумират броят на поотделно гласовете, получен от всяка една от участващите партии и коалиции. Броят на гласовете на всяка партия или коалиция, разделен на квотата на Хеър, дава броят на мандатите, които ще получи партията или коалицията. Ако се получи дробно число, за определяне на броя се взема цялото число. Ако и след като се разпределят мандатите, спечелени от партиите и коалициите, останат незаети мандати, тогава важи принципът на най-големия остатък. Независимо колко първоначални мандата е спечелила партията и коалицията, ако остатъкът след десетичната запетайка е по-голям, тя ще получи още един мандат. На този етап ще се изчислява до последния възможен знак след десетичната запетайка. Ако има две партии или коалиции, които имат абсолютно еднакъв остатък, жребий ще определи коя от тях да получи мандат.
Освен това в изборите ще съществуват т.нар. преференции. Кандидатите, получили 15% от сумата от общия брой гласове за дадена партия и коалиция или повече от 15%, ще минават по-напред в листата на партията. Ако никой от кандидатите не е получил преференции, важи подредбата, направена в листата на самата партия. Ако мандатите, които партията получава, са повече от кандидатите, получили преференции, право да влезе в Европарламента получава кандидатът, който е на най-горно място в листата.

ИА "Фокус"

 


Сходни връзки

МЕТОДИКА ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ НА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ЕВРОИЗБОРИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди