изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 21:18 EEST
ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ ЩЕ ПОВЛИЯЕ НА ПРОИЗВОДСТВОТО НА ХРАНИ    
ВреметоБългария ще стане като Гърция. Това предричат метеоролози

Днес Световната метеорологична организация, на която е член и България, отбелязва Световния ден на метеорологията. Тази година мотото е "Полярна метеорология и разбиране на глобалните последствия". Това сподели за НДТ ръководителят на местното подразделение на Националния институт по хидрология и метеорология при БАН Тодор Костадинов. Той разказа още, че субтропичният климат, характерен за Гърция, ще обхване и България. Това сочели в по-дългосрочен план прогнозите на специалистите, добави още Т. Костадинов. Специалистите правят тази прогноза на базата на промените на средните годишни температури. Средната температура на земята се е повишила в последно време вследствие на затоплянето с 0.6-0.8 градуса. Според оценката, която специалистите са направили, в периода 1990-2100 година температурата на повърхността на земята ще се повиши в границите между 1.4-5.8 градуса. Очакваното повишение на средногодишните температури на въздуха за периода 2050-2080 г. е 2-5 градуса. "Т. нар. "полярни шапки" и тяхното топене оказват влияние върху изменението на климата като цяло на земята. По-високите температури увеличават честотата на екстремните явления - наводнения, суши и ураганен вятър. Затоплянето води нови болести и вредители по културите" - добави още Т. Костадинов.
Повишаването на температурите ще повлияе върху производството на храни по света. У нас това ще засегне най-вече пшеницата. За да се развива и расте тя добре, есента температурите трябва да са по-ниски, а посевите се нуждаят и от повече влага, каза специалистът. "Например, средномесечната температура за Добричка област за февруари и януари е с 3-4 градуса над нормата. Така се очертава и месец март. Количествата на валежите също са много малко. През октомври и декември миналата година те са били едва 20-30 % от нормата, а през февруари тази година - 30-40 % от нормата" - добави още Т. Костадинов. Специалистът коментира още, че ако през април не паднат по-големи количества дъжд, то положението в развитието на пшеницата и ечемика ще стане критично.
 


Сходни връзки

ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ ЩЕ ПОВЛИЯЕ НА ПРОИЗВОДСТВОТО НА ХРАНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди