изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 08:15 EEST
"ГОСПОДИ, КОЛКО СИ ХУБАВА!"    
КултураТози незабравим и безсмъртен израз на великия български поет Христо Фотев носи името на литературно списание, издадено от негови приятели.

 Списанието е на варненското издателство "Ателие 89" и е посветено на 73-ата годишнина от рождението му. "Христо е уникален човек. Идеята ни е безкрайно чиста - искаме да напомним, че България има такъв велик човек" - сподели пред НДТ издателят от "Ателие 89" Божидар Божков. Той разказа, че група от приятели на Христо Фотев, сред които е и той, се събират всяка последна събота на месеца. Миналата година съботата съвпаднала с рождения ден на поета. Тогава се появила идеята, прошепната от поета Петър Доков, датата 25 март да бъде превърната в национален празник на обичаната жена. "И ние, а след нас децата и внуците ни - щафети на любовта - да пренасяме най-лиричния, най-бургаския, фотевски поздрав към жените:
Колко си хубава!
Господи, Колко си хубава!",
пише от името на приятелите авторът на списанието проф. Георги Чалдъков. Според изданието, раждането на Христо Фотев на Благовещение е символ, че се ражда поетичен астрал на Яворов и Лорка. "Природата винаги оставя поне един дежурен поет в света..." -  пише Чалдъков.
Литературното списание "Господи, колко си хубава" ще се разпространява в цяла България безплатно. В Добрич това ще става със съдействието на общината. От него ще получат добричките училища и културните институти. Списанието може да се намери и в Центъра за услуги и информация в сградата на общината, казаха от пресслужбата. На таланта на незабравимия Христо Фотев вече се радват в парламента и столични институции. НДТ

 


Сходни връзки

"ГОСПОДИ, КОЛКО СИ ХУБАВА!" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди