изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 09:23 EEST
Eвроквалификациите (ОБЗОР)    
Спорт Още в първия двубой от вчерашната програма на евроквалификациите бе поднесена огромна изненада, след като скромният тим на Казахстан победи Сърбия с 2:1 на стадион “Централни” в Алмати.

Прехвалените звезди на западната ни съседка поставиха под сериозно съмнение класирането си за Евро 2008 след вчерашната сензационна загуба. Цяло първо полувреме сърбите не можаха да пробият защитата на домакините, а в самото начало на вторите 45 минути Аширбеков изведе Казахстан напред в резултата. Възпитаниците на Хавиер Клементе тръгнаха да обръщат развоя на мача, но Жумаскалиев изненада разредената защита на сърбите и направи 2:0 след час игра. Седем минути по-късно централният нападател на “плавите” Жигич намали резултата, а до края на мача Красич, Короман и Жигич имаха възможности за гол, но вратарят на казахстанците Лория успя да предотврати опасностите пред своята врата.

Националният отбор на Полша разгроми тима на Азербайджан с 5:0. Домакините поведоха в самото начало на мача и не оставиха никакви възможности на футболистите от Азербайджан да обърнат развоя на срещата. Те откриха резултата още в 3-ата минута след попадение на защитника Яцек Бак, след като засече с глава центриране от ъглов удар на Гаргула. Само три минути след това поляците водеха вече с 2:0. Дариуш Дудка направи добавка отблизо след удар от пряк свободен удар на Гаргула и домакините си осигуриха комфортна преднина след само 6 минути игра. До края на първото полувреме футболистите н Полша отбелязаха още едно попадение чрез Лободжински в 31-ата минута. Отново Гаргула бе в основата на гола, след като направи страхотен пробив по левия фланг и подаде топката на Лободжински, за когото не бе трудно от малкото наказателно поле да преодолее вратаря на Азербайджан Хасанзаде. През второто полувреме домакините отново имаха инициативата и стигнаха до нови две попадения, като изпуснаха още редица голови възможности. В 53-ата минута Яцек Кжиновек отбеляза за 4:0 след хубав удар от границите на наказателното поле, а в 84-ата Премислав Кажмиерчак направи резултата 5:0 след удар с глава. Центрирането бе отново на най-добрия в мача Лукаш Гаргула.

Португалия разби Белгия с 4:0 на стадион “Жозе Алваладе”. Първото полувреме завърши без гол. Кристиано Роналдо проби от дясната страна на нападението и пусна топката към Жоао Моутиньо, който от своя страна подаде на Нуно Гомеш за 1:0 - 8 минути след почивката. Само след 2 минути крилото на Манчестър Юнайтед удвои преднината, след като се възползва от рейд на Куарешма, и прати топката в мрежата само от 1 метър. В 69’ Петит изведе Куарешма, който чудесно пое коженото кълбо от дясната страна на пеналтерията и с красив удар покрай Стийнен опъна мрежата на “червените дяволи”. Халфът Роналдо бе автор на последното попадение, като изпълни два от триковете си преди да стреля от границата на наказателното поле в долния ъгъл на вратата.

Украйна победи Фарьорските острови с 2:0 като гости в мач от група В на от квалификациите за Европейското първенство в Австрия и Швейцария през 2008 година. Възпитаниците на Олег Блохин откриха резултата в 20-та минута на двубоя. Тогава Володимир Йезерски с мощен шут от 20 метра прати топката горния десен ъгъл на вратаря на домакините. Украинците можеха да решат нещата в своя полза в самия края на първото полувреме. С пропуски се отличиха Михалис, Чигринский и Воронин. Второто попадение отбеляза Олег Гусев в 58-та минута .

Шотландия спечели измъчено домакинството си на Грузия с 2:1, като победният гол падна в последната минута. Бойд изведе шотландците в резултата още в 11-та минута, а съотборникът му от Глазгоу Рейнджърс Шота Арвеладзе възстанови равенството в 41-та. Двубоят на “Хемпдън Парк” бе сравнително равностоен, а домакините се вдигнаха на щурм в последните минути, който се увенча с успех в самия край на срещата. В герой за британците се превърна влезлият в 76-та минута Крейг Бийти, който вкара победния гол за Шотландия.

Бившият световен и европейски шампион Франция постигна много измъчена победа като гост на Литва с 1:0. “Петлите” бяха затруднени от компактната игра на домакините и много трудно стигаха до чисти голови положения. Първото полувреме играта бе равностойна, като французите се задоволяваха да обстрелват от далече вратата на Карчемарскас. Най-чистото положение за гол дойде в края на първата част и бе пред вратата на французите, но Вили Саньол успя да предотврати опасността със самоотвержен шпагат. През вторите 45 минути възпитаниците на Доменек започнаха все по-често да поглеждат към литовската врата, но атаките им се разбиваха в солидния защитен вал на домакините. Все пак гостите търпеливо изчакаха своя миг, който дойде в 73-та минута. Анелка получи пас малко преди наказателното поле и с премерен удар успя да матира вратаря на литовците – 0:1. До края на двубоя домакините упражниха натиск и стигнаха до няколко мелета, но нямаха късмет да реализират.
Тази група се очертава като една от най-интересните, тъй като реално 4 отбра имат шанс да се борят за класиране – Шотландия, Франция, Украйна и Италия.

Най интригуващ сблъсък в квалификационна група “С” – Евро 2008 стана в Атина, където се срещнаха лидерите в класирането с еднакъв брой точки Гърция и Турция. Мачът започна отлично за домакините, които още в 5-а минута откриха резултата чрез Сотириос Киргиакос. 20 минути по-късно Санли Тунчай изравни резултата, а след почивката турските национали бяха пълновластни господари на терена. Гьокан Юнал (55`), Тюмер Метин (71) и Гьокдениз Карадениз (82) разбиха гърците с резултат 4:1. Това е първият мач между двата състава, реваншът на 17.10.2007 е в Истанбул. Класирането на първите две места в групата остана непроменено, но Турция вече е едноличен лидер с 12 точки, Гърция – 9.

Втората бомба в тази група падна на стадион “Улевал” в Осло, където Норвегия загуби от Босна и Херцеговина с 1:2. Звиездан Мисимович и Златан Муслимович матираха на два пъти скандинавската защита през първото полувреме, съответно в 18-а и 33-та минути. Нападателят на домакините Джон Карю изпълни точно дузпа 50-а минута и намали за крайното 1:2.

В Кишинев националният отбор на Молдова бе на път да запише домакинска загуба от тима на Малта, но стигна до късно попадение и в крайна сметка измъкна точката от двубоя. Домакините имаха инициативата в двубоя и организираха доста опасни атаки, но така и не успяваха да отбележат попадение във вратата на Хабер. Гостите пък разчитаха на контраатаки и при една от тях изненадващо поведоха в резултата в 73-ата минута чрез Малиа, който засече центриране на Айвън Уудс и откри резултата. Футболистите на Молдова се хвърлиха в атаки за малкото оставащо време до края на срещата и успяха да изравнят в 85-а минута с гол на Александру Епуряну, който засече центриране отдясно на Раду Ребея.

Отборът на Унгария нямаше мач по програма в групата, но игра контрола като гост на Черна гора , където загуби с 1:2. Унгарците откриха в първата минута чрез Тамаш Прискин, но черногорци с два гола от дузпи след почивката (Вучинич и Бързанович) спечелиха мача.

Националният отбор на Ирландия записа важна победа с 1:0 в двубоя с Уелс от квалификационна група “D” за европейското първенство в Австрия и Швейцария. Победният гол за ирландците отбеляза играчът на английския Манчестър Сити Стивън Айрлънд в 39-ата минута. Домакините владееха положението през цялата първа част и се очакваше да нямат проблеми до края на срещата. Те логично стигнаха до попадението на Айрлънд и изпуснаха доста чисти положения да удвоят преднината си. През втората част обаче гостите от Уелс упражниха натиск и вкараха ирландците в тяхната половина. Чисти положения изпуснаха звездите в тима на “драконите” Крейг Белами и Райън Гигс, както и Сам Рикетс. В крайна сметка обаче момчетата на Джон Тошак не успяха да стигнат до попадение и трябваше да се примирят със загубата.

Националният отбор на Словакия постигна изключително важна победа над силния тим на Кипър с 3:1 като гост и взе важни три точки в борбата за място на еврофиналите в Австрия и Швейцария. Домакините имаха инициативата в по-голямата част от мача и организираха доста опасни атаки пред вратата на Чентофалски, но нямаха шанс пред гола. Все пак те откриха резултата в 45-ата минута след попадение на Статис Алонефтис. Той овладя дълго подаване на Хараламбидис и хладнокръвно преодоля вратаря на словаците. През втората част играчите на Кипър отново бяха по-дейни, но с убийствените си контраатаки футболистите на Словакия обърнаха развоя на срещата в своя полза. Само за 23 минути те успяха да отбележат три безответни гола чрез Витек, Шкртел и Якубко и така се добраха до изключително ценните три точки от тази среща.

Германия победи Чехия с 2:1 като гост в евроквалификация от група “D”. Кевин Кураний изведе немския тим напред в резултата 3 минути преди почивката, след като засече подаване отляво на Торстен Фрингс и от фронтална позиция в наказателното поле прати топката в долния ляв ъгъл на Петър Чех. В 62’ на срещата Бастиан Швайнщайгер поднесе коженото кълбо отново на тарана на Шалке 04 Кураний, но този път той излъга вратаря на Челси, като вкара гол в долния десен ъгъл. В 77’ Милан Барош върна чехите в мача, след като опъна мрежата зад Леман с нисък удар по тревата от фронтална позиция в пеналтерията. Оставащите минути не бяха достатъчни за възпитаниците на Карел Брюкнер и в крайна сметка резултатът се запази.
По този начин Германия вече е едноличен лидер с актив от 13 точки. Борбата за второто място се очертава да бъде доста оспорвана, тъй като Чехия и Ирландия имат по 10 точки, а Словакия е с една позиция зад тях с 9 точки.

Никакви промени в класирането в Група “Е” не настъпиха след изиграването на трите двубоя вчера. Русия постигна очаквана победа с 2:0 като гост на Естония , като и двете попадения отбеляза Кержаков през втората част. С този успех възпитаниците на Гуус Хидинк събраха актив от 11 точки и останаха на втора позиция, зад лидера Хърватия, който победи трудно Македония на стадион “Максимир” в Загреб . Победното попадение за домакините реализира Едуардо минута преди края. Македония водеше в резултата до 58-ата минута с гол на защитника Седлоски. Той обаче се превърна в антигерой за своите, след като получи червен картон и напусна терена през втората част.

В Тел Авив Англия продължи с разочароващото си представяне под ръководството на Стив Макларън и отново не успя да победи този път отбора на Израел . Срещата завърши при нулево равенство.

Лидерът в нашата квалификационна Група “G” – Холандия не успя да победи гостуващия отбор на Румъния . Двубоят, който се игра на стадион “Де Куип” в Ротердам завърши при нулево равенство. Този резултат запазва първата позиция за “лалетата”, които имат три точки повече от България и Румъния. В същото време възпитаниците на Марко Ван Бастен имат и мач повече от основните си преследвачи. Интересна е ситуацията и в борбата за второто място. България и Румъния вече имат абсолютно еднакви показатели – 8 точки и голова разлика 7:3.
Мачът започна отлично за гостите, които набързо създадоха две чисти положения за гол чрез Дорин Гоян и Марика. И двамата обаче не успяха да поразят вратата на стража на домакините Стекеленбург.
Първата реална възможност за гол за Холандия дойде седем минути преди първата част. Тогава Рафаел ван дер Ваарт стреля опасно с левия крак, но Лобонт се намеси добре и успя да отрази удара.
През втората част нещата на терена не се промениха особено и Румъния продължи да атакува. Най-доброто положение през вторите 45 минути пропиля нападателят на Фиорентина Адриан Муту, който стреля над напречната греда.

В другата среща от нашата група, която се игра от 18,00 часа вчера националите на Беларус постигнаха изключително трудна победа над абсолютния аутсайдер Люксембург с 2:1 като гост. Резултатът бе открит от нападателя на белорусите Тимофей Калачев в 25-ата минута след центриране на Виталий Кутузов. Самият Кутузов удвои резултата в 54-ата минута и гостите решиха, че са си свършили работата. Оттам нататък обаче футболистите на Люксембург упражниха силен натиск към вратата на гостите. Те намалиха резултата в 68-ата минута след гол на резервата Крис Саграхола и до края вкараха играчите на Беларус в тяхната половина, но не успяха да стигнат до попадение и трябваше да запишат поредната загуба в актива си.

Противникът на България в евроквалификацията на 28 март на стадион “Васил Левски” Албания не успя да победи като домакин тима на Словения и мачът между двата отбора на стадиона в Шкодра завърши при нулево равенство. Играчите на Ото Барич имаха териториално преимущество, но не успяха да реализират създалите се пред тях голови положения. Гостите от Словения също имаха своите възможности, но вратарят на албанците Бежай си свърши добре работата и не позволи топката да се озове във вратата му. След тази среща активът на тима на Ото Барич е 2 точки, а този на Словения е 4, като по този начин шансовете на двата тима да се класират на финалите в Австрия и Швейцария значително намаляват.

На "Сантяго Бернабеу" в Мадрид “Ла Фурия” измъкна победа с 2:1 от останалите с 10 човека датчани благодарение на вкараните през първото полувреме голове от футболистите на Валенсия Фернандо Мориентес (34`) и Дейвид Виля (45`). Никлас Йенсен от “червения динамит” беше изгонен с втори жълт картон още в 19-а минута на мача. Майкъл Гравгаард върна Дания в мача четири минути след почивката, а към края на срещата играта силно се изнерви. В намален състав момчетата на Мортен Олсен не успяха да изравнят и така испанците записаха втора победа в групата. Първата беше в домакински мач срещу Лихтенщайн с 4:0.

В другия мач от тази група Северна Ирландия разби Лихтенщайн с 4:1 като гост във Вадуц. Дейвид Хийли стана герой на мача, след като отбеляза хеттрик, съответно в 52’, 75’ и 83’. В последната минута на срещата двата тима си размениха по едно попадение – Маккан за гостите и Бургмайер за Лихтенщайн.
www.focus-sport.net
 


Сходни връзки

Eвроквалификациите (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди