изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 07:13 EEST
РАЗРАБОТИХА ПРОГРАМА ЗА ПЧЕЛАРСКИЯ СЕКТОР    
НовиниПчеларите в България имат разработена тригодишна програма за периода 2008-2010 г., като държавата отпуска помощ в размер на 7 430 000 лв. Това съобщи в Добрич Цветан Димитров - директор на дирекция "Аграрно развитие" в МЗГ по време на открилото се в петък в града четвърто поред изложение "Пчеломания".

Изложението е част от програмата на "Добрички панаир" АД с изпълнителен директор Екатерина Димова, което прави и най-голямото изложение в страната за селско стопанство.
Изложението бе открито от зам.-кмета на Добрич Иван Колев и Цветан Димитров, които пожелаха успех на пчеларите и прерязаха лентата.
На пресконференция Ц. Димитров заяви още, че предстои до 15 април програмата за пчеларския сектор да бъде внесена в ЕК за одобрение, като се надява и оттам да бъдат отпуснати приблизително толкова средства. Така се очертава фондът на програмата да бъде в размер на 15 млн. лв., което е по 5 млн. лв. на година за сектора. Председателят на браншовата организация Ганчо Ганев каза, че българският мед е много разнообразен и само 1-2 държави в ЕС могат да предложат такова разнообразие. Той добави още, че за 2005 г. в страната са произведени 11.5 тона мед от 681 хил. пчелни семейства. Средният добив от семейство е 17 кг, добави още Ганев. За пчелар на 2006 г. бе избран Кольо Колев от Каварна, който се занимава с това от 40 години.
В четвъртото изложение участваха фирми от България и  чужбина, като 84 % от тях са редовни участници. От чуждестранните гости бяха представени държавите Италия, Турция, Великобритания и Словакия. Изложението бе съпроводено и с богата съпътстваща програма, като производителите на мед имаха възможността да обсъдят основните проблеми на бранша, както и да се запознаят с възможностите за финансиране на сектора.
За втора поред година ученици в различни възрастови групи бяха подредили изложба от рисунки на тема пчеларство и производство на мед. Веднага след откриването най-хубавите от рисунките бяха наградени, като малчуганите получиха по бурканче мед и много рекламни материали на "Добрички панаир". Наградите бяха връчени от зам.-кмета Иван Колев. Сред отличените бе Снежана Деянова - второкласничка от ОУ "Братя Миладинови" от село Черна, община Добричка. Нейна ръководителка е Вълкана Тотева. Сладураната получи първа награда за рисунката "Медът - сладкото злато на Добруджа".
 


Сходни връзки

РАЗРАБОТИХА ПРОГРАМА ЗА ПЧЕЛАРСКИЯ СЕКТОР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди