изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 19:33 EEST
ПАЦИЕНТИ ОТ ВАРНА И СИЛИСТРА СЕ ИЗСЛЕДВАТ НА ЯМР В ДКЦ II    
ЗдравеПациенти от Варна и Силистра не рядко идват до Добрич, за да правят изследвания на Ядрено-магнитния резонанс в Диагностично-консултативен център II в Добрич.

Имали сме болни от Видин, Горна Оряховица, сподели за НДТ ръководителят на сектор "Образна диагностика" д-р Катя Ганова. Лечебното заведение се сдоби с модерния апарат в началото на м.г. На него се правят високоспециализирани изследвания, това е върхът в образната диагностика, обясни д-р Ганова. Основно през него преминават пациенти, които са с направления. Цената на платените изследвания е 200 лева, все още за средния българин това е доста скъпа цена, обясни лекарката.
Много са предимствата на ЯРМ, образът е перфектен, разказа д-р Ганова. Единствено на него се виждат меките тъкани, които не могат да се изследват със скенер, много често се правят изследвания на гръбначния стълб, дископатии. Апаратът се използва за изследвания на главния мозък, единствено с него може да се изследва мултиплената склероза, която взема все повече жертви. Използва се още при травми, инсулти, тумори, за изследвания на женските гениталии. Много често при нас идват пациенти, които вече са преминали през скенер, каза д-р Ганова.
Един от най-големите проблеми в работата на ЯМР е лимитът на здравната каса, сподели специалистката. На месец на него могат да се изследват 30 пациенти, което е крайно недостатъчно, сподели д-р Ганова. Той трябва да е достъпен за повече хора, за да могат те да се лекуват правилно, допълни тя. НДТ

 


Сходни връзки

ПАЦИЕНТИ ОТ ВАРНА И СИЛИСТРА СЕ ИЗСЛЕДВАТ НА ЯМР В ДКЦ II | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди