изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 19:12 EEST
Поне 1500 души е дефицитът от кадри за туризма в Добричко    
Новини

Добрич. За настъпващия туристически сезон не достигат поне 1500 души за работа по черноморските курорти в Добричка област, предаде радио “Фокус” - Варна, цитирайки данните на председателя на браншовото сдружение на рестораньорите в добруджанския град Димитър Димитров.



 рестораньорите в добруджанския град Димитър Димитров. Има дефицит на квалифицирани сервитьори, готвачи, озеленители, администратори, пикола. Дори за опитни спасители се чувства недостиг през летните месеци. Заради неколкократно по-високото заплащане, което дават работоделите в чужбина, квалифицираните кадри в туристическия бранш предпочитат да заработват хляба си зад граница. Освен това в чужбина нашите специалисти са ангажирани целогодишно за разлика от сезонната заетост тук.
Изискването на собствениците на заведения по Черноморието е наетите в туристическия бранш да владеят поне един чужд език. Сервитьор със западен език, може да стигне заплата до 1000 лева, а месечното възнаграждение на опитен готвач започва от 2 хил. лева, но въпреки това кандидати почти няма. Бизнесът планира да внася сезонни работници от Молдова и Румъния. Притеснението на браншовиците обаче е, че чужденците ще се изправят пред проблема с работните визи.
Неотдавна директорът на Бюрото по труда в Добрич Васил Сивков заяви, че няма постъпили искания пред Агенцията по заетостта за внос на работници за туристическия бранш. Според него чужденците ще бъдат затруднени от езиковата бариера. Позицията на Сивков е, че българските работодатели тлябва да плащат адекватно на наетите, вместо да твърдят, че ще търсят служители във Виетнам. Заплата от 500 лева би привлякла по Черноморието и наши кадри, са наблюденията му.
Йорданка КАЛЧЕВА
 


Сходни връзки

Поне 1500 души е дефицитът от кадри за туризма в Добричко | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди