изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 15:41 EEST
Увеличава се вероятността да съществува извънземен живот    
По светаАмерикански астрономи откриха за първи път следи от вода в атмосферата на планета извън Слънчевата система, съобщиха Ройтерс и АФП.

Това откритие е много важно, защото увеличава вероятността да съществува извънземен живот.

Травис Барман, ръководител на екип от обсерваторията "Лоуел" във Флагстаф, Аризона, каза, че в атмосферата на голяма газообразна планета, подобна на Юпитер, са открити водни пари. Планетата е наричана от астрономите Озирис.

Астрономите са направили заключенията си въз основа на анализ на измервания, събрани от космическия телескоп "Хъбъл", както и на базата на нови теоретични модели, изготвени от Барман.

Други учени обаче съобщиха, че не са открили доказателства за наличието на вода както в атмосферата на тази, така и на друга юпитероподобна планета. Съобщението на частната обсерватория "Лоуел" е прието за публикация в Astrophysical Journal.

Планетата Озирис е първата извън Слънчевата система, на която е открита атмосфера, съставена от водород и кислород.

Астрофизиците, търсещи признаци на живот извън Земята, се радват на откритието, защото разпределението на водата в други слънчеви системи е важно, за да се разбере дали е възможно или не да съществуват условия за живот там.

"Наличието на вода предполага вероятност да има извънземен живот, но не е всичко", заключава Барман. Известни са над 200 планети извън пределите на Слънчевата система.

Според Барман наличието на живот на "горещи юпитери" е малко вероятно.

Откритието на екипа от Аризона дава надежди, че някога може да се открие вода и на "чужда" скалиста планета, подобна на нашата Земя, където да е имало най-благоприятни условия за възникването на живи същества. БТА

 


Сходни връзки

Увеличава се вероятността да съществува извънземен живот | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди