изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 08:07 EEST
30 станаха жертвите на атентатите в Алжир    
По света

Тридесет станаха жертвите на двата атентата, разтърсили днес алжирската столица Алжир, предаде Ройтерс, цитирайки болнични източници. Ранени са най-малко 162 души.



Двата атентата бяха извършени от трима атентатори камикадзе, врязали се с автомобили в правителствена сграда в центъра на Алжир, в която се помещават министерството на вътрешните работи и кабинетът на премиера Абделазиз Белхадем, и в полицейски участък в предградието Баб аз Зуар, в източната част на столицата.

 Отговорност за атентатите пое организацията Ал Каида в ислямския Магреб. Мъж, представил се за говорител на този клон от терористичната мрежа Ал Каида, се обадил в катарската телевизия "Ал Джазира" и е казал, че нападенията са извършени с коли, управлявани от трима камикадзе. Снимките на атентаторите самоубийци бяха публикувани от организацията в същия сайт, в който бе качено съобщението за отговорността за атентата. В съобщението се твърди, че жертвите на двете нападения са най-малко 53.

Организацията Ал Каида в ислямския Магреб, северноафриканският клон на Ал Каида, е името, което в края на януари прие алжирската Салафистка група за проповед и джихад, припомня Франс прес. Организацията наброява между 500 и 800 членове, които действат в Алжир, Мавритания, Мали и Нигер, според данни на френското разузнаване.

Европейският съюз категорично осъди двата атентата в алжирската столица, предаде Асошиейтед прес, цитирайки изявление на германското ротационно председателство.

"Германското председателство най-категорично осъжда тези атаки, изразява съчувствие и съпричастност със семействата на жертвите и пожелава бързо възстановяване на ранените", се казва в изявлението.

Руският президент Владимир Путин изпрати съболезнователна телеграма на алжирския си колега Абзелазиз Бутефлика, предаде ИТАР-ТАСС. В телеграмата Путин пише, че е научил с прискърбие и възмущение новината за взривовете в алжирската столица, при които загинаха десетки невинни хора. Путин нарече атентатите "престъпен терористичен акт, който показва, че тероризмът няма нито национална, нито религиозна принадлежност и е едно от главните предизвикателства пред международната общност".

Париж изрази ужаса и възмущението си от станалото днес в Алжир, предаде Франс прес, цитирайки изявления на френския президент Жак Ширак и на френския външен министър Филип Дуст-Блази. Двамата увериха алжирските власти, че Франция е солидарна с тяхната борба с тероризма.  

По повод атентатите в Алжир и вчерашните три взрива в Казабланка Мароко изрази готовност за "засилено сътрудничество" между страните от Магреба в борбата им с тероризма, предаде Франс прес, цитирайки мароканския министър на информацията Набил Бенабдала.

"Тероризмът е опасност за Магреба и е важно държавите, които влизат в състава на Съюза на арабския Магреб, да започнат диалог, консултации и засилено сътрудничество, за да се преборят с този бич", каза Бенабдала.

Действията на Съюза на арабския Магреб, в чийто състав влизат Алжир, Либия, Мароко, Мавритания и Тунис, са възпрепятствани от дълбоки различия, които противопоставят Алжир на Рабат във връзка със Западна Сахара, припомня Франс прес.  http://www.dariknews.net
 


Сходни връзки

30 станаха жертвите на атентатите в Алжир | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди