изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 15:44 EEST
Ройтерс: Турският премиер е изправен пред важен избор    
По света Очаква се Реджеп Тайип Ердоган да обяви дали ще участва в президентските избори

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган тази седмица е изправен пред едно от най-трудните решения в своята кариера - да се стреми към президентския пост или да остане премиер и да осигури победа на своята партия на парламентарните избори през ноември. Това пише в анализ Пол де Бендерн от агенция Ройтерс.

Митингът в събота, в който участваха около 300 хиляди души, които се обявиха против кандидатурата на Ердоган за президентския пост, подчерта разделението в тази светска, но предимно мюсюлманска страна за това дали човек с ислямистко минало би могъл да стане държавен глава.

Турция постигна голям напредък, откакто армията, подкрепяна от поддръжниците на светския ред, за последно свали избрано правителство, преценено за твърде ислямистко.

При управлението на Ердоган Турция постигна силен икономически растеж и започна преговори по присъединяване към ЕС през 2005 година.

Силният светски елит на Турция, който включва генерали и съдии, обаче отново е неспокоен и се опасява, че като президент, Ердоган ще опита да подкопае републиканското разделение на държава и религия.

"Заплахите миналата седмица изтъкнаха отчаянието на твърдите привърженици на светските принципи", заявява за Ройтерс Семих Идиз, журналист в либералния вестник "Миллиет".

"Това е последен опит да се спре Ердоган, но дори той да не се кандидатира, Партията на справедливостта и развитието ще избере друг свой кандидат и това ще бъде победа на демокрацията и промяна в сегашното положение", посочи той.

С кандидатурата си за президент Ердоган - човек от народа, който е от беден произход, ще отправи предизвикателство към политическата система за пръв път след основаването на съвременна Турция от Мустафа Кемал Ататюрк.

С подкрепата на парламента той ще може да промени конституцията, да замени светския елит, който държи много висши административни служби, и ще бъде главнокомандващ на въоръжените сили.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието, която е под контрола на Ердоган, ще се събере на 18 април, за да избере кандидат, два дни след като парламентът стартира регистрацията за президентските избори.

Партията на справедливостта и развитието, която е с ислямистки корени, може да не вземе финално решение до последните дни преди крайния срок за регистрация на кандидатите на 25 април.

През май турският парламент избира наследник на президента Ахмет Недждет Сезер - верен поддръжник на светския ред, който е имал близки връзки с армията по време на седемгодишния му мандат и е бил трън за Партията на справедливостта и развитието (ПСР).

Тъй като ПСР има голямо мнозинство в парламента, нейният кандидат със сигурност ще замести Сезер, който няма право да се кандидатира за нов мандат.

През изминалите няколко дни началникът на генералния щаб на армията и Сезер предупредиха за опасности, заплашващи светския ред - изказвания, възприети като насочени към Ердоган и партията му.

Финансовите пазари са чувствителни към политическите изявления на армията, която е свалила четири правителства през изминалите 50 години, въпреки че сега никой не предрича военен преврат.

Ердоган не е казал дали ще се кандидатира, макар че уверява, че няма ислямистки дневен ред. Но все повече членове на Партията на справедливостта и развитието искат той да бъде следващият президент.

Партията е обвинявана в подкопаване на светския ред заради опитите да премахне ограниченията за носене на мюсюлмански забрадки и заради това, че допуска хора с религиозно мислене в административния апарат.

Ако Ердоган се кандидатира, основната опозиционна сила - Народнорепубликанската партия, заплаши да напусне парламента и да се обърне към Конституционния съд, за да анулира избора му - ход, който би могъл да създаде бъркотия в Турция.

Името на външния министър Абдуллах Гюл се споменава като най-вероятната алтернатива на Ердоган, но той също има ислямистко минало, което би могло да създаде напрежение.

Възможен изход за Ердоган, който контролира Партията на справедливостта и развитието, би бил да се откаже от кандидатурата за президентския пост и да назове компромисен кандидат, приемлив за старата гвардия от светския елит.

превод:БТА
 


Сходни връзки

Ройтерс: Турският премиер е изправен пред важен избор | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди