изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 21:18 EEST
ЗАСТРАШЕНА Е КАКТУСОВАТА КОЛЕКЦИЯ В БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА В БАЛЧИК    
НовиниБез кактусовата си колекция може да остане Ботаническата градина в Балчик. Затова алармира директорката Ина Манчева. Причината е, че всяка година растенията се местят два пъти.

През есента топлолюбивите растения се прибират в оранжерия, а на пролет се вадят в градината на открито. “Това местене е стрес за растенията. Големите кактуси тежат по половин тон, местенето се извършва на ръце и при всяко от тях растенията се чупят и рушат. Някои от растенията са над 60-годишна възраст. Веднъж един разклонен кактус на 50 години при изнасянето му на открито се счупи наполовина. Да не говоря, че друг кактус падна върху един работник и едва не го уби. Вчера приключи пренасянето. За носенето на един кактус бяха необходими 12 мъже. След това цяла седмица хората ще вадят бодли от себе си”, сподели специалистката.

Едрогабаритните кактуси в Ботаническата градина са близо 300 екземпляра. През активния туристически сезон те са на открита площ от 1.5 дка. През зимата обаче ботаниците ги прибират в оранжерия от 120 кв.м, като те са буквално растение върху растение, за да могат да се съберат. Прогнозата на Ина Манчева е, че с годините колекцията съвсем може да се затрие и растенията да умрат. Тя смята, че най-доброто решение е да бъде изградена подвижна стена в оранжерията. През пролетно-летния сезон стената да се сваля и кактусите да са на открито, а през есенно-зимния период да се поставя и така те да бъдат на закрито.

През есента от Ботаническата градина отново са се обърнали за съдействие към община Балчик, но от там последвал отказ, тъй като градината не е общинска собственост. Проектът за подобна оранжерия е от над 20 години. НДТ

 


Сходни връзки

ЗАСТРАШЕНА Е КАКТУСОВАТА КОЛЕКЦИЯ В БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА В БАЛЧИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди