изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:21 EEST
Ханс Герт Пьотеринг на посещение в България (ОБЗОР)    
Европейски съюз София. Председателят на Европейския парламент Ханс Герт Пьотеринг е на посещение у нас. Визитата му в страната започна със среща с председателя на българския парламент Георги Пирински.


Пред своя гост Георги Пирински отбеляза ролята на Народното събрание като една от най-активните институции в периода на присъединяването на България към Европейския съюз. Българският парламент в много отношения е пресечна точка във взаимодействието между България и ЕС. Затова отдаваме голямо значение на визитата Ви у нас, която се осъществява и в момент, когато страната ни е на прага на избори за български представители в Европейския парламент, подчерта още Георги Пирински.
Чест е за мен, че ще говоря пред българското народно представителство, заяви пред своя домакин председателят на Европейския парламент. Той изтъкна, че България е извървяла дълъг път до членството си в ЕС на 1 януари 2007 г. и Европарламентът винаги е гледал с голямо внимание и симпатия на този процес. Ханс-Герт Пьотеринг подчерта, че сред основните приоритети в момента е необходимостта от вътрешно укрепване на Евросъюза и на неговите институции.
Въпросът за съдбата на българските медицински сестри в Либия и енергийната сигурност бяха част от въпросите, обсъдени на днешната среща между премиера Сергей Станишев и председателя на Европейския парламент Ханс Герт Пьотеринг. По време на срещата Станишев е благодарил на Пьотерниг за ангажираността на Европарламента по случая с българските сестри.
Европейският парламент реагира най-бързо и категорично след последната смъртна присъда, а в същото време е ангажиран с подкрепа за заразените със СПИН деца, припомни Станишев. “За нас и времето е важно, защото медиците толкова време са в заточение, че това няма как да не се отрази на тяхното физическо състояние”, каза Станишев. От своя страна Пьотеринг заяви, че България е извървяла дълъг път на реформи.
“50 години комунизъм не се преодоляват лесно. Искам да окуража усилията ви за реформи. България е на прав път”, заяви Пьотеринг и призова българските граждани да участват активно в изборите за евродепутати.
След срещата си с премиера Пьотеринг откри Информационния офис на Европейския парламент в столицата. Той обаче остана недоволен от сградата, в която се помещава информационния офис, тъй като в нея се помещава и посолството на Великобритания. По думите на Пьотеринг това затруднявало свободния достъп на българските граждани до информационното бюро. “Европейският парламент и Европейската комисия имат една обща задача да създадат къщи на Европа във всички страни-членки на ЕС, за да могат техните граждани да се сближат с Европа”, посочи Пьотеринг. Той бе категоричен, че ще постави пред Европейския парламент и Европейската комисия въпросът за възможно най-бързо намиране на нова подходяща сграда в София, където да се помещава Информационното бюро на Европейския парламент.
Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски също се срещна с председателя на Европейския парламент Ханс Герт Пьотеринг. по време на срещата двамата са обсъждали напредъка на България през първите три месеца от членството й в Европейския съюз. Темата е предвид предстоящия мониторингов доклад на Европейската комисия за реформита в България.
Последната среща за деня на Ханс Герт Пьотеринг бе с кмета на София и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. По време на срещата двамата са обсъдили обстановката в София – инфраструктурата, околната среда, разширението на метрото. По думите на Борисов председателят на Европейския парламент бил впечатлен от това, “колко чиста, спретната и уютна е столицата”. Друга тема, която двамата са обсъдили, е партия ГЕРБ, но Борисов категорично отказа да поясни какво точно са си говорили двамата. Освен това Борисов е готов да съдейства ако се наложи за намиране на нова сграда, в която да се помещава сградата на Информационния център на Европейския парламент. По-рано днес Пьотеринг изрази недоволството си от това, че центърът се намира в една сграда с посолството на Великобриатания и хората нямат достъп до него.

http://www.focus-news.net/

 


Сходни връзки

Ханс Герт Пьотеринг на посещение в България (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди