изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 15:06 EEST
СУШАТА ЗАПОЧВА ДА СЕ ОТРАЗЯВА НА ЕСЕННИЦИТЕ    
ЗемеделиеСушата в Добричка област вече е силно изразена - това е една от констатациите, направени от комисията, извършила през миналата седмица оглед на посевите с есенни култури в областта. В нея участват представители на земеделските служби - областна и общински, на "Растителна защита", на Добруджански земеделски институт в Ген. Тошево, Националната служба по зърното и др.

Огледът на посевите е показал, че състоянието на пшеницата е много добро. Тя е във фаза вретенене. Към настоящия момент 40 на сто от пшеничните посеви се определят като много добри, а 60 процента - като добри. Според специалистите, ечемикът е в добро състояние. Опасенията са, че сушата започва да се отразява първо на него и има вероятност, ако засушаването продължи, той да не може да изкласи. Състоянието на посевите с рапица също се определя като добро.
Безпокойството на специалистите е, че влагата в подпочвения слой е все по-малко и тя вече е на 40-45 см от повърхността.  При последните дъждове от миналата седмица валежи от стопанско значение - над 20 л на кв. м са паднали само в община Крушари - 25 л/кв. м. В Шабла влагата е най-оскъдна - там при последния дъжд са паднали едва 0,5 л/кв. м, а от началото на годината валежите там са едва 34 л/кв. м. Прави впечатление, че дъждовете са неравномерни. Така, когато в Шабла дъждът е бил само 0,5 л/кв. м, то в Дуранкулак са паднали 10-15 л/кв. м.
Статистиката от арендаторите, които разполагат със съоръжения за измерване на валежите, сочи, че при последните валежи през миналата седмица дъждът в Каварненско е бил 6 л/кв. м, в Балчишко - 10 л/кв. м, в Тервелско - 16 л/кв. м, в Генералтошевско - 15 л/кв. м, а в Добричко 12-14 л/кв. м.
При огледа е констатирано, че фитосанитарното състояние на посевите с есенници също е добро. Наличието на болести и неприятели е под и около прага на икономическа вредност. Около този праг е и рапичният цветояд. Там, където е била проведена борба с листните въшки, има постигнати добри резултати. Като пример се посочват крайморските общини Каварна и Шабла, където този проблем вече е овладян. В другите общини, където все още има от този вредител, се изчаква борбата с него да се проведе едновременно с листното подхранване на есенниците.
С пшеница в Добричка област са засети 1 125 528 декара, от които подхранени са 1 082 810 декара, а третирани с хербициди - 999 398. С ечемик заети са 63 450 декара, от които 60 872 декара са подхранени. Площите с рапица са 63 656 декара.
 


Сходни връзки

СУШАТА ЗАПОЧВА ДА СЕ ОТРАЗЯВА НА ЕСЕННИЦИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди