изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:24 EEST
АКО ТЕЛЕВИЗИЯТА Е МАГИЯ, ТО РАДИОТО Е ВЕЧНАТА ЛЮБОВ    
Интервюта Пред "Нова добруджанска трибуна"- директорът на Радио "Добруджа" - Веселин Димитров

 

Веселин Димитров е роден на 28 октомври 1964 г. в с. Ловчанци. Учи в ПМГ "Иван Вазов" в Добрич. През 1989 г. завършва "Телекомуникационна техника" във ВМИ, а през 1995 г. - "Мениджмънт" във ВИНС - Варна. Животът му е свързан с радиото от 1993 г., когато прави първото и останало единствено в рамките на бившето държавно БТК Радио "Телеком спектър". През 2001 г. основава Радио "Добруджа", чийто директор е. Семеен е, с две деца. Дъщеря му учи в ЕГ "Гео Милев". Синът му е второкласник, а съпругата му се занимава с частен бизнес.

 

- Г-н Димитров, Радио "Добруджа" е в ефира  от шест години. Как започнахте?

- Радио "Добруджа" имаше шанса да започне не от абсолютната нула. Екипът, който беше работил вече седем години в "Телеком спектър", трябваше да промени стереотипа и заедно с новите попълнения да започне да прави от двучасова 24-часова програма. Имахме късмет да сме познати на добричката общественост. Бизнесмените, с които бяхме работили, се бяха убедили в нашата коректност, лоялно отношение и професионализъм. Поради тези причини стана естествено преминаването от малкото кабелно радио в голямото ефирно радио "Добруджа". Израстването е благодарение на ентусиазма, упоритостта през годините и спойката, която се получи в екипа. Това напасване на колегите в самото начало е много важно за прохождаща медия. Успехът в тази насока се дължи на всеки един от членовете на екипа и е въпрос на компромиси, взаимопомощ и желание за работа.

Радио "Добруджа" разпространява програмата си в ефира на честота 91.9 MHz, по кабелната система на БТК и по Кабелната телевизионна мрежа на "Кейбъл тел" с картина от студиото в Добрич. По настоящем реализираме най-доброто покритие в региона, сравнено с останалите радия, благодарение на удачното техническо решение на разположение на предавателните съоръжения. Профилът на програмата е информационно-музикален. Програмата на Радио "Добруджа" е съобразена със спецификата на региона и има за свои акценти местната тематика по различни проблеми, както и културните, етнографски и други особености на хората, живеещи в областта.

На този етап радиото реализира  програма с над 70% собствена продукция. През 2002 г. станахме член на най-голямата организация на електронни медии в България - Асоциацията на българските радио оператори /АБРО/.

Връщайки се назад във времето, съм щастлив, че не само никой от радиото не напусна, но успяхме да вкараме нови хора, които продължават да работят успешно за нас. Голяма част от тях започнаха в младежката студия и естествено станаха негови служители.

- Колко човека стоят зад "гласа на Добруджа"?

- В момента са назначени на постоянен трудов договор 15 служители. Имаме двама хонорувани кореспонденти от Каварна и Генерал Тошево и четири външни продукции със специалисти от Добрич.

Големият екип на радиото ни прави водещи по отразяване на регионални събития. Постигнатите резултати по изработване на колективен медиен продукт, професионализмът на екипа и опита, придобит през годините, ни правят желани партньори от неправителствени организации по проекти на различна тематика. Имаме амбицията да сме полезни на всички слоеве на обществото, но особен акцент в програмата ни са проблемите на малкия и среден бизнес, земеделски стопанства и агрофирмите.

Според публикувания рейтинг на радиостанциите в България от специализираното списание “Медия свят”, направен на базата на проучване на МБМД, Радио "Добруджа" е водещо в региона. Нашата амбициия е да задържим лидерската си позиция, като запазим основното правило в дейността на екипа - ние работим за информираността на нашите слушатели.

Голямото предимство на радиото и на нашия екип е, че не допусна една тенденция, която се наблюдава в последните години в регионалните радия, а именно - от мести новинарски медии да се превърнат в музикални. Това е постижение, защото се изисква много упорство и труд за издръжката на една такава голяма структура и за изработване на програмата на радиото. За музикалният формат е характерно, че има много ниска издръжка и лесна експлоатация.

Друго постижение е, че през годините успяхме да запазим облика си на регионално радио и да задоволим интересите на слушателската аудитория.

Много пъти съм си мислил, че радиото, което правим, не се вписва в никой от форматите в учебниците. Надявам се, че това, което сме направили през годините, някоя умна глава ще го анализира и ще допълни класификациите.

- Вие сте първото и единствено частно регионално радио в Добрич, което не само успя да се задържи на медийния пазар, но и поддържа позициите си на него. На какво се дължи успехът ви?

- Не само, че сме единственото регионално радио с толкова служители, но по мои наблюдения сме едно от малкото радия, което прави такава програма с такъв формат в страната, което се дължи на тежката издръжка и желанието на собствениците да печелят повече. С намаляването на състава се губи възможността да се обхванат всички събития и хората да бъдат достатъчно информирани. По-малкият екип предполага и по-ниско качество на програмата. Това, което ни прави лидери в областта на радиоразпространението в Добрич, освен състава, е желанието да покрием целия икономически, социален и обществен живот. За разлика от останалите, ние не само отразяваме, но сме и живи участници в събитията с помощта, която оказваме на различни организации.

- Отговорността и напрежението за поддръжката и нормалното функциониране на сложния механизъм "радио" е голяма. Как успявате да се спасите от стреса и какъв е начинът да се разтоварвате в свободното си време?

- Идването си на работа не приемам като някакво задължение, а като удоволствие. Личното време посвещавам на семейството си и двете си прекрасни деца.

- Какво ще пожелаете на работещите в електронните медии по повод Деня на радиото и телевизията?

- Понеже 7 май е празник, както на радиото, така и на телевизията, мога да кажа, че ако телевизията е магия, то радиото е вечната любов. Моето пожелание е да запазят тази любов в сърцата си и не само да я запазят, а и да я разпространяват, защото любовта е нещото, което движи прогреса. Пожелавам още на всички творчески успехи, просперитет на медиите им, самочувствие в обществото, здраве и лично щастие. Специално искам да пожелая на всички прекрасни хора от Радио "Добруджа" - хората от дирекция "Програма", "Реклама" и целия младежки екип, с който ние се гордеем изключително много, идването им на работа да е удоволствие за тях, да са здрави, усмихнати и щастливи, за да просперира проектът Радио "Добруджа".

Разговаря Татяна ИВАНОВА

 


Сходни връзки

АКО ТЕЛЕВИЗИЯТА Е МАГИЯ, ТО РАДИОТО Е ВЕЧНАТА ЛЮБОВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди